ICOMOS: Rozhodnutí ministra Staňka zastavilo proces přípravy nového a moderního otáčivého hlediště

30.05.2019 22:11

Stanovisko ICOMOS k řešení problému otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

ICOMOS: Rozhodnutí ministra Staňka zastavilo proces přípravy nového a moderního otáčivého hlediště
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

Mezinárodní rada pro památky a sídla ICOMOS je v důsledku množících se zavádějících informací, nucena uvést na pravou míru tvrzení o problematice otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Ministr kultury Antonín Staněk při březnové návštěvě v pařížském Centru světového dědictví UNESCO nezískal žádný souhlas s ponecháním otáčivého divadelního hlediště v prostorách Českokrumlovské zámecké zahrady. Informováním o setrvání točny na svém místě pouze zahájil proces prověřování dodržování smluvních závazků České republiky odbornými orgány UNESCO a ICOMOS, které může vyústit až ve vyškrtnutí Českého Krumlova ze seznamu památek UNESCO.

Rozhodnutí ministra Staňka o setrvání otáčivého hlediště na stávajícím místě navíc zastavilo proces přípravy nového a moderního otáčivého hlediště v blízkosti stávající divadelní scény. Nová divadelní scéna s hledištěm umístěná nedaleko současné, by splňovala rostoucí potřeby divadla a zároveň požadavky odborné veřejnosti.

Stávající otáčivé hlediště je na konci své životnosti. Než bude postaveno nové otáčivé hlediště podle rozhodnutí ministra Staňka, divadlo nebude mít kde hrát a diváci přijdou na mnoho let o svoji oblíbenou letní divadelní scénu. Toto řešení má i významné negativní ekonomické dopady na veřejné rozpočty v řádu miliard korun, včetně ohrožení přibližně tři tisíce pracovních míst.

Za ČNK ICOMOS prof. Ing. arch. akad arch. Václav Girsa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…