ICT UNIE kritizuje způsob řízení eGovernmentu v Česku,

09.09.2014 9:22

Zformulovala doporučení pro jeho zlepšení

ICT UNIE kritizuje způsob řízení eGovernmentu v Česku,
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, upozorňuje na dlouhodobě nízkou úroveň řízení a koordinace oblasti elektronizace veřejné správy v ČR.
 
Za nesprávnou považuje ICT UNIE tendenci oddělovat problematiku veřejné správy od „eVeřejné správy“ (eGovernment). Problematické je například rozdělení odpovědnosti v rámci Ministerstva vnitra mezi dva náměstky či nahrazení více než rok nefunkční Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS) dvěma nově zřízenými orgány, a to Radou vlády pro veřejnou správu a Radou vlády pro informační společnost.

Jakákoli reforma veřejné správy se v současném světě rozhodně nemůže uskutečnit bez odpovídající podpory na straně ICT řešení, a proto je oddělení těchto dvou oblastí zásadní strategickou chybou. ICT UNIE navrhuje:
•    Spojit na ministerstvu vnitra opět odpovědnost za veřejnou správu a eGovernment pod kompetenci jednoho náměstka.
•    Soustředit problematiku navrhované Rady vlády pro veřejnou správu a Rady vlády pro informační společnost do jednoho orgánu, který bude poradním orgánem jak pro koncepci a strategii změn veřejné správy, tak pro způsob realizace této koncepce a strategie prostřednictvím nástrojů eGovernmentu.
•    Ustavit orgán pro řízení rozvoje eGovernmentu v celé veřejné správě.

Z dlouhodobého hlediska považuje ICT UNIE za nezbytné ustavení exekutivního orgánu s odpovědností a pravomocemi ředitele tuzemského eGovernmentu tak, jak se k němu poslední dobou přiklonily i některé další země. V tomto směru ICT UNIE navrhuje:
•    Zabezpečit institucionální stabilitu v oblasti řízení eGovernmentu ve veřejné správě, zejména ustavit exekutivní orgán ředitele eGovernmentu a na úrovni vlády (i v legislativě) jednoznačně stanovit kompetence a odpovědnosti příslušných subjektů v rámci eGovernmentu ČR, např. Ministerstvo vnitra, Ministerstvo financí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Útvar hlavního architekta eGovernmentu, Správa základních registrů, Česká pošta, odštěpný závod ICT služby, Státní tiskárna cenin atd.
•    Zajistit dlouhodobé financování ICT politiky státu, tj. vytvořit realistický finanční model pro financování ICT na léta 2014 – 2020 (až 2023) zohledňující evropské dotace, státní rozpočet, možné úvěrování a další finanční nástroje.
•    Vytvořit standardy, pravidla a parametry výstavby, rozvoje a provozu eGovernmentu v odpovědnosti ředitele eGovernmentu.
•    Začít budovat a prosazovat sdílené služby poskytované napříč resorty a přistoupit k rušení územní působnosti v oblasti jednotlivých agend.

ICT UNIE hodnotí pozitivně tendenci posledních měsíců spočívající v posilování interních IT oddělení některých resortů, a to zejména v oblasti strategických plánů a přípravy jejich realizace. Za předpoklad úspěchu ICT UNIE považuje úzké vazby na exekutivní orgán ředitele eGovernmentu.

ICT UNIE je připravena aktivně se podílet na realizaci těchto doporučení svou odbornou kompetencí a zdroji. Uvedené návrhy již prezentovala zástupcům Ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…