ICT Unie: eNeschopenka zjednoduší komplikovanou administrativu

12.09.2013 19:07

Podle ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, přinese zavedení elektronické neschopenky výrazné zjednodušení administrativy spojené s hlášením začátku, pokračováním či ukončením pracovní neschopnosti.

ICT Unie: eNeschopenka zjednoduší komplikovanou administrativu
Foto: Archiv
Popisek: ict unie

Budou-li při zavádění do praxe dodržena pravidla implementace elektronických služeb, tak jak je ICT UNIE zformulovala v dokumentu Stavíme informační systém, stane se eNeschopenka nástrojem, který významně pomůže jak samotným pacientům, lékařům a sestrám, tak i zaměstnavatelům a České správě sociálního zabezpečení. Občané už nebudou muset obíhat instituce s papírovými dokumenty, ale eNeschopenka bude obíhat příslušné instituce elektronickou cestou.

Určitou překážkou zavedení tohoto systému mohou být finanční náklady na speciální softwarové funkce i hardwarové vybavení, náklady na tisk extra dokumentů i vystavení digitálních certifikátů od konkrétních agentur, což stávající legislativa ani uložitel této povinnosti zatím nijak neřeší. Paradoxně rovněž působí fakt, že mezi povinné vybavení ordinace lékaře doposud nepatří počítač ani připojení k internetu. Na rozdíl od toho je požadována pevná telefonní linka.

Chybí také jakákoliv propagace nové povinnosti eNeschopenka včetně možnosti zaškolení zdravotnických profesionálů. I proto zavedení elektronické neschopenky odmítá část lékařů. Uvedeným problémům se dalo předejít lepším plánováním a včasnou přípravou celého projektu.

ICT UNIE vítá kompromisní dohodu ministra práce a sociálních věcí v demisi Františka Koníčka s Českou lékařskou komorou, která umožní přípravu a úspěšné spuštění projektu. Pro toto přípravné období nabízí ICT UNIE svoji odbornou pomoc.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). ICT UNIE má více než osmdesát firemních členů, jejím prezidentem je Svatoslav Novák. Podrobnější informace viz www.ictu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…