IPR Praha: Do ulic se vrátí Pražské židle. Hledají se správci

21.02.2017 20:20

Od května do listopadu minulého roku mohli obyvatelé a návštěvníci Prahy využívat židlí a stolků, rozmístěných na různá veřejná prostranství. Na některé z 340 židlí a 90 stolků jste mohli narazit na piazzettě Národního divadla (dnes náměstí Václava Havla), smíchovské náplavce nebo třeba Malostranském náměstí. Spolu s jarem a teplejším počasím se židle a stolky do ulic opět vrátí. Město nyní hledá potenciální provozovatele.

IPR Praha: Do ulic se vrátí Pražské židle. Hledají se správci
Foto: IPR Praha
Popisek: Pražské židle

„Dělá mi velkou radost, že se nám daří veřejný prostor v Praze po krůčcích zpříjemňovat. Rozmístění drobného městského mobiliáře je levným a snadným způsobem, jak ulice a náměstí udělat příjemnějším místem k pobytu. U stolku se dá na čerstvém vzduchu pracovat, sednout si s obědem, vypít kávu, posedět s přáteli, stejně jako si v klidu číst knížku,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

Pražské židle a stolky stály minulý rok celkem na osmi místech. Mobiliář patří městu, v každé z lokalit se o ně však starali lokální správci (např. Národní divadlo, Fakulta elektrotechnická ČVUT nebo Trade Centre Praha a.s. - správce pražských náplavek). Zpočátku panovaly obavy, zda židle nebudou snadným cílem vandalů a zlodějů. Za celou sezónu však byly nakonec ukradeny jen dva stolky a jedenáct židlí, poškozeno pak bylo dvanáct židlí, z toho pouze šest nenávratně.

#prazskezidle v číslech

  • 340 židlí
  • 90 stolů
  • 8 lokalit
  • 700 000 Kč na nákup židlí a stolů
  • 220 000 sedících
  • 57 000 hodin sezení
  • 6 měsíců od května do října
  • 2 ztracené stolky
  • 11 ztracených židlí
  • 15 minut průměrné délky sezení

„Jsme velmi rádi, že si Pražané židličky oblíbili. Pro letošní ročník chceme počet židlí i stolů ještě rozšířit. Hledáme proto správce, kteří by se o ně starali,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy. „Zatím pocházeli správci především z řad kulturních institucí a občanských sdružení, ale hlásit se klidně mohou třeba i majitelé obchodů, kteří by rádi zpříjemnili veřejný prostor v blízkosti své provozovny. Podmínkou je však nekomerční použití. Židle musí být volně přístupné jako klasické lavičky, nejedná se o restaurační předzahrádky,“ vysvětluje Boháč. Nových lokalit bude pravděpodobně pět. Zájemci se mohou hlásit do 10. března na www.iprpraha.cz/prazskezidle, nové lokality a budoucí správce pak v průběhu března vybere porota, skládající se z týmu Kanceláře veřejného prostoru IPR Praha, zástupců pražského magistrátu a nezávislých architektů. Otevřená výzva je ovšem jen jedním z kanálů, kterými budou lokality pro nové židle vybrány - cílem je, aby místa, kde bude možné na židle usednout, byla po městě rozmístěna rovnoměrně. V ulicích by se židle a stolky měly opět objevit od dubna, v závislosti na počasí.

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy se pro Program okamžitých zlepšení pobytové kvality pražských veřejných prostranství inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. Pouliční židle a stolky se staly oblíbeným místem sousedského setkávání třeba na Prags Boulevard v Kodani: pro tamější „pražskou“ ulici byla navržena speciální židle Prague Chair, která je příliš těžká na to, aby si ji lidé odnášeli, ale nebrání ji přesouvat na menší vzdálenosti.

„V průběhu minulého roku jsme zkoumali, jakým způsobem lidé městské židle a stolky používají. Zjistili jsme třeba, že průměrná doba posezení je asi 15 minut, což by byla příliš krátká doba třeba na návštěvu kavárny,“ dodává Ondřej Boháč. Architekti zjistili, že v místech, kde prochází hodně lidí (kupříkladu Malostranské náměstí nebo Letenské sady pod metronomem), se zastavuje větší počet lidí, ale zůstávají sedět jen krátkou dobu. Naopak klidnější místo, jako je Smíchovská náplavka, nabízí možnost dlouhého nerušeného sezení, často delšího než půl hodiny. Ve všech lokalitách se pohybují především mladí lidé pod třicet let. Děti a senioři užívají pražské židle méně, což by mohly pomoci změnit právě i nově vybrané lokality.

Nejvíce lidí pražské židle využilo na Malostranském náměstí, kde se nacházelo 23 stolů a 90 židlí. Od července se na ně posadilo přibližně 130 000 lidí, kteří na nich strávili celkem 35 000 hodin. Během jedné hodiny byl každý stůl obsazen v průměru dvakrát, při vysoké návštěvnosti až čtyřikrát. U stolu seděli v průměru 2 lidé. Obvyklá doba posezení u stolků zde činila 14 minut. Z měření též vyplynulo, že v horní části náměstí, kde židličky k dispozici nejsou, lidé častěji postávají nebo si sedají na schody, obrubníky či truhlíky s květinami. „Víme tedy, že i když zde přidáme více židlí, lidé se na ně posadí,“ říká Boháč.

Vaše zkušenosti s pražskými židlemi i další nápady a připomínky můžete sdílet na www.iprpraha.cz/zidle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…