IPR: Praha stárne. Musí zvýšit kapacitu dostupného bydlení

02.02.2016 8:40

Praha je sice nadprůměrně sociálně soudržné město bez vyloučených lokalit, ale zároveň dnes sledujeme několik znepokojivých trendů. Počet Pražanů v budoucnu poroste stejně jako jejich průměrný věk, zatímco počet obecních bytů klesá. Ve vznikajícím Strategickém plánu hl. m. Prahy proto odborníci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) navrhují cesty, jak se s hrozícím nedostatkem dostupného bydlení vypořádat.

IPR: Praha stárne. Musí zvýšit kapacitu dostupného bydlení
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Pražská Koncepce bytové politiky platí už 11 let a časem se z ní stal spíše formální dokument, který se v řadě ohledů nepodařilo naplnit. „Od roku 2007 hlavní město staví v průměru méně než 100 nových obecních bytů, přestože by jich podle Koncepce mělo každoročně přibýt alespoň 500, aby bylo možné plně pokrýt sociální potřeby seniorů a dalších specifických skupin obyvatel. Podle demografických prognóz totiž bude za 35 let v Praze žít o 270 tisíc obyvatel víc a více než pětina z nich bude starší 65 let,“ upozorňuje ředitel IPR Petr Hlaváček.

Dostupnost bydlení v Praze k tomu snižují vysoké kupní ceny i výše nájemného. Například za byt o 75 m2 dnes nájemník zaplatí asi 18 tisíc korun měsíčně, a pokud si průměrná domácnost hodlá koupit vlastní byt, bude na něj muset dát ekvivalent téměř 11 svých ročních výdělků.

Co s tím? Praha navrhuje opatření

Na tuto nelichotivou situaci reaguje připravovaný Strategický plán hl. m. Prahy navrhovanými opatřeními, která mají zvýšit schopnost hlavního města poskytovat sociálně i generačně ohroženým obyvatelům dostupné bydlení. Podle návrhu Strategického plánu by se Praha měla aktivněji spolupodílet na přípravě zákona o sociálním bydlení.

Plánuje ale i konkrétnější opatření – spolu se všemi městskými částmi by měla pomocí auditu nejprve získat přehled o počtu, lokalizaci a dispozicích všech bytů, které může dát Pražanům k dispozici. Následně by mohla vzniknout centrální městská firma, která by všechny obecní byty efektivně a transparentně spravovala.

Seminář „Bydlení a bytová politika v hl. m. Praze a České republice v kontextu demografických změn“

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) uspořádal 28. ledna spolu s Institutem důstojného stárnutí (IDS) seminář o problematice bydlení v situaci, kdy obyvatelstvo Prahy stárne. Mezi řečníky byl vedle zástupců IPR Praha např. sociolog Ivan Gabal, ředitel IDS Petr Wija, Linda Sokačová z MPSV nebo Alexandra Vobořilová z MMR ale i architekt David Tichý.

Vysoké tržní ceny a nájemné bytů

Zdroj: IPR Praha

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…