ISM: Občanské iniciativy zaslaly premiéru Sobotkovi otevřený dopis ve věci statusu Jeruzaléma

06.09.2016 17:17

Iniciativy International Solidarity Movement (ISM, Mezinárodní hnutí solidarity) a Palestinský klub odeslaly otevřený dopis premiéru Sobotkovi ve věci statusu města Jeruzalém. Oceňuji v něm snahu MŠMT napravit dlouholeté chybné označení hlavního města Izraele ve školním atlase firmy Shokart. Upozorňují, že dosavadní označení Jeruzaléma za hlavní město Izraele bylo v rozporu jak s pozicí české zahraniční politiky, tak s mezinárodním právem.

ISM: Občanské iniciativy zaslaly premiéru Sobotkovi otevřený dopis ve věci statusu Jeruzaléma
Foto: Libuše Frantová
Popisek: Jeden z významných křesťanských chrámů v Jeruzalémě, kam se chodí poutníci poklonit k symbolickému hrobu Panny Marie

Úsilí zastánců Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, kteří vyhrožují MŠMT, že v případě náležitých úprav ve školním atlase jej svým dětem nedovolí převzít, považují za nemístné a jejich argumentaci za ahistorickou a účelovou. Anexe Východního Jeruzaléma Izraelem nebyla mezinárodním společenstvím uznána, a tak ani vyhlášení „sjednoceného“ Jeruzaléma za izraelské hlavní město nemá oporu v mezinárodním právu.

Signatáři dopisu zároveň poukazují na prohlubující se kolonizaci Východního Jeruzaléma, která s sebou nese demolice palestinských domů a vyhánění jejich obyvatel.

„Jako občané ČR si nepřejeme, aby česká zahraniční politika podléhala zájmům, které jsou v rozporu s mezinárodním právem a které vedou jen k izolaci, prohlubování kolonizace a k nesvobodě,“ uvádí se v závěru dopisu.

Otevřený dopis premiéru Sobotkovi ve věci statusu Jeruzaléma najdete ZDE

O iniciativách

Palestinský klub v České republice – Klub sdružuje osoby palestinské národnosti žijící na území České republiky, jež jsou občany České republiky anebo mají trvalé či dlouhodobé povolení k pobytu na území ČR. Činností klubu je pořádání setkání jejich členů, která jsou „vedena v duchu národních tradic a obyčejů, vedou k posílení společenských a kulturních styků mezi členy klubu, jakož i upevňování přátelství mezi palestinským a českým národem.“ Klub má za cíl „seznamovat českou veřejnost s palestinskou arabskou kulturou a historií“, a to pořádáním kulturních a literárních besed a seminářů na různá témata, včetně aktuálních témat problematiky života v arabském světě. Od roku 2014 začal být klub aktivní v sociálních médiích: zřídil facebookové stránky Infokanál Palestina – Česká republika, jež mají za cíl „doručit zprávy o aktuálním dění v Palestině“ a facebookovou skupinu Palestinský klub v České republice.

International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity) – ISM bylo založeno v Palestině v roce 2001 skupinou palestinských a izraelských aktivistů s cílem podpořit a posílit nenásilný palestinský odpor proti izraelské okupaci. V České republice působí od roku 2007. Jejími členy jsou aktivisté a aktivistky, kteří dlouhodobě pobývali v Palestině anebo se o tamní dění živě zajímají. Aktivity hnutí se zaměřují především na pořádání přednášek a promítání dokumentárních filmů, informační kampaně, petiční stánky anebo demonstrace na vyjádření solidarity s palestinským lidem. ISM ČR je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…