Inflace v květnu zůstala nadále lehce pod prognózou České národní banky

09.06.2017 15:46

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v květnu 2017:

Inflace v květnu zůstala nadále lehce pod prognózou České národní banky
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v květnu 2017 meziročně o 2,4 %. Inflace se tak v souladu s očekáváním ČNB nachází v horní polovině tolerančního pásma jejího dvouprocentního cíle. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v květnu meziročně zvýšily o 2,5 %.

Celková meziroční inflace byla v květnu o 0,2 procentního bodu pod prognózou ČNB. Důvodem byly – podobně jako v dubnu – zejména nižší ceny potravin. Ve stejném směru v květnu působil mírnější než očekávaný meziroční nárůst cen pohonných hmot. Odchylku inflace od prognózy směrem dolů naopak i nadále tlumila lehce vyšší než očekávaná jádrová inflace. V ní se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvýšená dynamika mezd. Na jádrovou inflaci v poslední době působí i zrychlený růst výrobních cen v eurozóně. Prognóza vývoje v dalších složkách inflace, tedy u regulovaných cen a primárních dopadů změn nepřímých daní, se v květnu v zásadě naplnila.

Zveřejněná data představují jen lehké protiinflační riziko pro naplnění stávající prognózy ČNB. Podle ní má inflace ve zbytku letošního roku setrvat v horní polovině tolerančního pásma. K cíli se pak inflace opět vrátí počátkem příštího roku a v jeho těsné blízkosti se bude nacházet i na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018. Důvodem tohoto očekávaného zmírnění inflace bude lehké zvolnění růstu domácích nákladů v následujícím období. To bude způsobeno zvyšováním dynamiky produktivity práce, a to i přes mírně zrychlující růst mezd a ekonomické aktivity. Současně se aktuálně proinflační působení dovozních cen rychle opět změní na protiinflační, a to v důsledku zvolnění růstu cen zahraničních výrobců v kombinaci s prognózovaným posílením kurzu koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…