Inflace v lednu 2019 nad prognózou ČNB

13.02.2019 16:31

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v lednu 2019

Inflace v lednu 2019 nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle dnes zveřejněných údajů zrychlil v lednu 2019 meziroční růst cenové hladiny na 2,5 %. Inflace tak vzrostla do horní poloviny tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v letošním lednu meziročně zvýšily o 2,4 %.

Inflace byla v lednu o 0,5 procentního bodu nad prognózou ČNB. Důvodem této odchylky byly především vyšší jádrová inflace a dřívější zrychlení růstu cen potravin, než předpovídala prognóza. Také meziroční růst cen pohonných hmot byl v lednu nad prognózou, byť jen mírně. V souladu s prognózou v lednu znatelně zrychlil růst regulovaných cen. Také primární dopady změn nepřímých daní odpovídaly prognóze.

Zveřejněná data představují proinflační riziko aktuální prognózy ČNB. Podle ní zůstávají celkové inflační tlaky silné především v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem domácí ekonomiky. Tyto faktory se projevují především ve vývoji jádrové inflace. Naopak proinflační působení dovozních cen slábne. Podle prognózy zůstane v první polovině letošního roku inflace dočasně v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. K tomu přispěje jádrová inflace a zrychlení růstu cen potravin a regulovaných cen. V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní a cenový růst zpomalí. V tom se nejprve projeví zesilující pokles dovozních cen, který bude odrážet obnovené posilování kurzu koruny a pokles zahraniční inflace. Také domácí inflační tlaky začnou pozvolna slábnout, a to v důsledku postupně se snižující dynamiky mezd. To povede ke stabilizaci inflace v těsné blízkosti 2% cíle ČNB.

Petr Král, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…