Informace k přidělení vlastního čísla plátce zahraničním provozovatelům hazardních

05.02.2017 15:02

Dne 1. 1. 2017 nabyly účinnosti zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách (dále jen „ZHH“), a zákon č. 187/2016 Sb., o dani z hazardních her (dále jen „ZDHH“), s výjimkou několika ustanovení, která jsou účinná již od 15. června 2016.

Informace k přidělení vlastního čísla plátce zahraničním provozovatelům hazardních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Provozovateli hazardní hry mohou být dle ustanovení § 6 ZHH, kromě právnických osob se sídlem v České republice, také právnické osoby se sídlem v jiném členském státě Evropské unie nebo ve státě, který je smluvní stranou Dohody o Evropském hospodářském prostoru (dále jen „zahraniční provozovatel“). Tito zahraniční provozovatelé budou zároveň poplatníky daně z hazardních her dle ustanovení § 1 ZDHH, což mimo jiného znamená, že budou povinni podat daňové přiznání k této dani a tuto daň zaplatit.

Poplatník daně je povinen dle ustanovení § 136 odst. 4 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „DŘ“), podat daňové přiznání nejpozději do 25 dnů po uplynutí zdaňovacího období, kterým je dle ustanovení § 6 ZDHH kalendářní čtvrtletí. V téže lhůtě je pak daň uvedená v daňovém přiznání splatná (§ 135 odst. 3 DŘ).

Daňové přiznání k dani z hazardních her se dle ustanovení § 9 odst. 2 ZHH podává datovou zprávou podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu (tedy podepsanou uznávaným elektronickým podpisem nebo odeslanou prostřednictvím datové schránky), nebo datovou zprávou s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

Jedním z údajů, který je třeba v daňovém přiznání vyplnit, je daňové identifikační číslo nebo identifikační číslo poplatníka daně z hazardních her. Vzhledem k tomu, že zahraniční provozovatelé nebudou zpravidla disponovat daňovým identifikačním číslem (DIČ) ani identifikačním číslem, které je přidělováno osobám vedeným v registru osob podle § 26 odst. 4 zákona č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, bude příslušný finanční úřad přidělovat zahraničním provozovatelům jako identifikátor vlastní číslo plátce (dále jen „VČP“). Bez vyplnění VČP nebude možné ze strany finančního úřadu přijaté daňové přiznání a platbu daně korektně zpracovat.

Pokud zahraniční provozovatel nedisponuje daňovým identifikačním číslem ani identifikačním číslem ve smyslu § 26 odst. 4 zákona č. 111/2009 Sb., uvede při placení daně jako variabilní symbol VČP (k placení daně viz podrobněji informaci zveřejněnou na http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/placeni-dani/jak-spravne-zaplatitdan/2017/jak-spravne-zaplatit-dan%20-financnimu-uradu-2017-7786).

Za účelem odstranění případných nedorozumění Generální finanční ředitelství doporučuje zahraničním provozovatelům, aby za účelem přidělení VČP učinili následující úkony, a to ještě před podáním prvního daňového přiznání k dani z hazardních her:

- Zaslat na příslušný finanční úřad žádost o přidělení VČP z důvodu provozování hazardních her v České republice. Forma žádosti není stanovena; může být formou jednoduchého dopisu.

- V příloze žádosti zaslat kopii výpisu ze zahraničního rejstříku, a to z důvodu zanesení správného názvu a adresy zahraničního provozovatele do systému. Kopie nemusí být ověřena.

- V případě, že bude zahraniční provozovatel ve věci daně z hazardních her zastupován, zaslat také plnou moc k zastupování.

Příslušnost finančních úřadů se řídí zákonem č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o FS“).

Dle ustanovení § 11 odst. 2 písm. a) zákona o FS je Specializovaný finanční úřad příslušný pro vybrané subjekty, kterými jsou právnické osoby založené za účelem podnikání, které dosáhly obratu více než 2 000 000 000 Kč. Pokud tedy zahraniční provozovatel dosahuje obratu, který je vyšší než 2 mld. Kč, podá žádost o přidělení VČP na Specializovaný finanční úřad. Upozorňujeme, že dosažená výše obratu pro tento účel se počítá za celou společnost.

Nelze-li určit místní příslušnost, je podle § 12 odst. 1 zákona o FS místně příslušným k dani z hazardních her Finanční úřad pro hlavní město Prahu a zahraniční provozovatelé s obratem do 2 mld. Kč podají žádost z titulu provozování hazardních her na tento finanční úřad.

Závěrem upozorňujeme, že pokud bude zahraniční provozovatel v České republice již registrován jako zahraniční osoba k dani z příjmu právnických osob nebo k dani z přidané hodnoty a bude mít přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), bude při vyplnění daňového přiznání k dani z hazardních her a jako variabilní symbol platby daně používat toto DIČ a výše uvedené doporučení se na něj nevztahuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…