Informace k připravovanému zahájení správních řízení ve věci porušování pravidel volební kampaně

12.08.2017 20:31

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (dále jen „Úřad“) učinil kroky směřující k zahájení dvou správních řízení souvisejících s nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Informace k připravovanému zahájení správních řízení ve věci porušování pravidel volební kampaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Úřad v rámci své dohledové pravomoci, která mu je svěřena zákonem č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „volební zákon“), shledal, že mohla být porušena zákonná pravidla vedení volební kampaně. V prvním případě se jedná o účast na kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru Úřadu (§ 16h odst. 1 písm. a) volebního zákona) prostřednictvím inzerce v celostátním deníku. V případě druhém se jedná o skutečnost, že kandidující subjekt nezajistil, aby volební materiály obsahovaly informaci o zadavateli a zpracovateli (§ 16h odst. 1 písm. c) volebního zákona).

Doručením oznámení o zahájení správního řízení začne běžet lhůta pro vydání rozhodnutí. Úřad upozorňuje, že správní řízení je ze své podstaty neveřejné a nelze tedy očekávat zveřejňování podrobnějších informací. V okamžiku, kdy rozhodnutí Úřadu budou v právní moci, bude Úřad o výsledku předmětných správních řízení adekvátně informovat veřejnost.

Vojtěch Weis
předseda úřadu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…