Informace o bezpečnostních opatřeních na Pražském hradě

15.07.2017 9:53

Kancelář prezidenta republiky se obrátila na bezpečnostní složky, jmenovitě Policii ČR (Policejní prezidium České republiky a Útvar ochrany prezidenta), Vojenskou KPR, Hradní stráž a Bezpečnostní informační službu s dotazem na posouzení aktuálních bezpečnostních rizik pro areál Pražského hradu, zda nadále trvají důvody pro preventivní bezpečnostní kontroly vstupujících osob.

Informace o bezpečnostních opatřeních na Pražském hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Oslovené bezpečnostní složky na základě analýzy aktuálních rizik i nadále doporučují pokračovat v preventivních bezpečnostních kontrolách osob, které provádí na základě svých povinností a oprávnění Policie ČR. Zároveň se všechny instituce zajišťující provoz Pražského hradu shodují na nutnosti, aby bezpečnostní opatření byla účinná a pro návštěvníky co nejméně obtěžující.

Bezpečnostní kontroly osob jsou preventivním a nejvíce viditelným prvkem celého souboru opatření chránících Pražský hrad a jeho návštěvníky. Jde však pouze o část z řady technických, personálních a organizačních opatření k zabezpečení nejnavštěvovanějšího turistického cíle v naší zemi, symbolu státnosti i symbolu náboženského. To vše je v souladu s posilováním bezpečnostních standardů u dalších významných objektů, jakými jsou například letiště nebo objekty kritické infrastruktury v České republice.

V zájmu plynulosti bezpečnostních kontrol osob rozhodl policejní prezident ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky o personálním posílení kontrolních bodů v letní turistické sezóně. V cílovém stavu by návštěvníci na vstupech do areálu Hradu neměli čekat vůbec nebo minimálně. Zároveň probíhá výběr technických prostředků, které by kontroly dále zrychlily a zpříjemnily. Pražský hrad zůstává průchozí a žádná jeho část se neuzavírá veřejnosti. Naopak, bude pokračovat program zpřístupňování dříve uzavřených částí Hradu, včetně dosud nikdy neotevřených prostor tzv. Masarykova bytu využívaných prezidentem republiky.

Pro klidnou návštěvu areálu Pražského hradu, jeho zahrad nebo Jeleního příkopu doporučují Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu vyhnout se turistické špičce, která je zvláště v létě a o víkendech nejintenzivnější mezi 9. a 14. hodinou. I v tomto časovém rozmezí je ale možno strávit příjemné chvíle v těch částech areálu, jimž se hromadné turistické výpravy vyhýbají. Za návštěvu v letních měsících nepochybně stojí obě části Jeleního příkopu s Masarykovou vyhlídkou a nově otevřenou piknikovou loukou, Královská zahrada s Belvederem, Míčovnou a Oranžerií nebo Jižní zahrady s mimořádnými výhledy na centrum Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.