Institut turismu: ruských turistů přijede o 15 – 20% méně

13.10.2014 19:25

Urychlení a zjednodušení vízové agendy je nezbytným opatřením k omezení propadu příjezdů ruských turistů do České republiky, shodují se odborníci z oblasti cestovního ruchu. CzechTourism připravuje aktivity ke snížení těchto propadů způsobených vývojem rusko-ukrajinské krize.

Institut turismu: ruských turistů přijede o 15 – 20% méně
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Zatímco návštěvnost ruských turistů v českých hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) až do 1. čtvrtletí 2014 dynamicky rostla, během druhého čtvrtletí počet příjezdů klesl meziročně o 14 procent. Podle Institutu turismu se během prvního čtvrtletí jednalo ve většině případů o předem naplánované a zarezervované pobyty a změna zahraničně politické situace se zde ještě nestihla projevit - během prvních tří měsíců roku 2014 přijelo do HUZ v ČR celkem 184 tisíc ruských turistů, což bylo o tři procenta více než ve stejném období předchozího roku.

„Již na počátku druhého čtvrtletí jsme upozorňovali na možný úbytek turistů z Ruska a navrhovali jsme konkrétní opatření, jak vývoj situace alespoň částečně zmírnit,“ uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism. Situaci by podle něj pomohlo především zjednodušení a urychlení vydávání víz na zastupitelských úřadech ČR v Rusku.

Ve třetím čtvrtletí roku 2014 zaznamenala většina touroperátorů pokles cest do ČR na úrovni minus 15-20%, což koresponduje i s poklesem vydaných víz. Propad počtu příjezdů ruských turistů do většiny zemí EU se pohybuje ještě níže, mezi 20 – 30%. Ještě citelnější propady zaznamenaly přímořské země EU (Španělsko, Itálie, Řecko) – v některých oblastech větší než 30%.

Pokles zájmu o evropské destinace souvisí i s neuspokojivou situací na trhu cestovního ruchu v Rusku. „V létě zůstalo v zahraničí kvůli krachu ruských CK celkem 130 tis. ruských turistů. Celkem zkrachovalo kolem 30 cestovních kanceláří, z toho 14 významnějších. Nelze tedy vyloučit, že rozhodování ruských turistů do jisté míry souvisí i s  obavami z možných komplikací při jejich cestách do zahraniční“ upřesňuje situaci ředitel Institutu turismu Jan Herget.

Za třetí čtvrtletí 2014 došlo ke snížení počtu vydaných víz občanům Ruské federace v průměru o 19%. Generální konzulát v Petrohradě zaznamenal pokles o 20%, v Jekatěrinburgu o 12% a na zastupitelském úřadě v Moskvě, který vydává nejvíce víz, došlo k 19% poklesu.

Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří upozorňuje: „Čeká nás silný boj o ruské turisty a je důležité být konkurenceschopný a to včetně vydávání turistických víz.  Ve vydávání běžných turistických víz na 1 vstup není mezi zeměmi Schengenu zásadních rozdílů, ale u vydávání multi víz (na rok a více) jsou dost velké rozdíly a ČR patří určitě mezi ty s nejpřísnějším posuzováním.“

Ředitel zahraničního zastoupení agentury CzechTourism v Jekatěrinburgu Roman Procházka k tomu dodává: „Nyní, kdy bojujeme o každého turistu, každý drobný faktor může hrát svou roli. Jako příklad lze uvést Finsko, které vydává ročně přes 1 mil. víz a velká část je „multi“, zejména v oblasti Petrohradu jsou pak tato víza využívána k cestám i do ČR. Obecně vycházíme z jednotných schengenských pravidel, praxe ale dokazuje, že rozdíly v jejich aplikaci jsou obrovské. Např. na Slovensku stačí k získání tzv. „multi víza“ jedno vycestování do schengenského prostoru za poslední 3 roky, v rámci českého generálního konzulátu v Jekatěrinburgu jsou to už dvě vycestování za poslední dva roky.“

Aktuální predikce agentury CzechTourism počítá s tím, že by do České republiky mohlo během roku 2014 přijet o 15 -20 % turistů méně než v roce předchozím. Pokud jde o možná opatření k omezení tohoto propadu, shodují se oslovené subjekty především na urychlení a zjednodušení vízové agendy.

V letošním roce investuje agentura CzechTourism do kampaní v Rusku téměř 16 milionů korun, přičemž celkové prostředky vynaložené na propagaci ČR na ruském trhu v roce 2014 přesáhnou částku 26 milionů korun. Mezi připravované akce, které mají dopomoci ke zmírnění propadů příjezdů ruských turistů, patří spuštění online a TV kampaně, účast na významných veletrzích (Otdych Moskva Expotravel 2014), road show, press a fam tripy do České republiky, studijní cesta pro lékaře na téma medicínský turismus a české lázně či prezentace zemí Visegrádské čtyřky. V přípravě jsou též propagační akce související s nadcházejícím Mistrovstvím světa v ledním hokeji v České republice.

Celkově se dle aktuálních statistik z hotelů v České republice cestovní ruch v letní sezoně vyvíjel velmi pozitivně. V období červen – srpen 2014 vzrostl počet zahraničních hostů o sedm procent a počty domácích hostů o necelých pět procent. Z hlediska počtu  hostů byl nejsilnějším měsícem srpen, kdy se v hotelech ubytovalo přes 800 tisíc zahraničních a 400 tisíc domácích hostů. Kladně se vyvíjel i počet přenocování, u domácích hostů byl nárůst shodný s nárůstem počtu příjezdů. Znamená to tedy, že se pozastavil negativní trend zkracování pobytů.

HUZ= Hromadné ubytovací zařízení - zařízení s minimálně pěti pokoji a zároveň deseti lůžky sloužící pro účely cestovního ruchu, tj. poskytující přechodné ubytování hostům (včetně dětí) za účelem dovolené, zájezdu, lázeňské péče, služební cesty, školení, kursu, kongresu, symposia, pobytu dětí ve škole v přírodě, v letních a zimních táborech apod.

Multi víza = víza pro vícenásobný vstup

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…