Internet přes palubní Wi-Fi nabízí už také railjet, ČD rozšíří Wi-Fi do desítek dalších vozů

27.04.2016 9:09

Všech sedm netrakčních jednotek ČD railjet už také nabídne cestujícím bezplatné připojení k internetu prostřednictvím služby ČD Wi-Fi.

Internet přes palubní Wi-Fi nabízí už také railjet, ČD rozšíří Wi-Fi do desítek dalších vozů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy spouští Wi-Fi ve všech sedmi vlacích tento týden. Kromě toho se připravuje v modrých railjetech spuštění podobného palubního portálu se zábavou a informacemi, jaký mají k dispozici cestující v jednotkách SC Pendolino. Ten nabídne například informace o jízdě vlaku, o turistických cílech v okolí vlakových zastávek, filmy, elektronické knihy a audioknihy, dětské hry nebo hudbu. České dráhy nyní nabízejí připojení k internetu přes palubní Wi-Fi ve více než 529 vlacích, z toho více než 108 vlaků je dálkových.   

Bezplatné Wi-Fi připojení k internetu bude nyní dostupné ve všech sedmi vozech netrakčních jednotek ČD railjet. Systém pro připojení bude využívat technologie LTE i 3G. Pro uživatele bude zajištěn naprosto plynulý přechod mezi národními sítěmi při přejezdu státních hranic. Technologie je navržena tak, aby garantovala téměř 100% dostupnost služby palubního portálu Českých drah po celou dobu jízdy vlaku. U přístupu k veřejnému internetu to bohužel neplatí, protože u dostupnosti veřejné sítě je národní dopravce odkázán na pokrytí trasy vlaku mobilním signálem poskytovaným mobilními operátory. Pro co největší dostupnost veřejného internetu bude ale technologie využívat v Česku, na Moravě i v Rakousku sítě více mobilních operátorů.

Od léta bude v ČD railjetech (modré soupravy) k dispozici také palubní portál, který cestujícím nabídne podobný servis jako portál ve vlacích SC Pendolino. Cestující budou mít k dispozici jednak informace o jízdě vlaku, přípojích a další informační servis, tak turistické informace o cílech v blízkosti terasy a zastávek vlaku, ale také zábavu, jako jsou filmy, hudba, elektronické knihy a audioknihy nebo různé hry. Vizuální prezentaci vlakového portálu Českých drah lze zhlédnout zde.

České dráhy plánují rozšířit nabídku bezplatného připojení k internetu prostřednictvím palubní sítě Wi-Fi i do dalších vlaků. V současné době zpracovává společnost záměr na instalaci technologie Wi-Fi do jednoho až dvou stovek dalších osobních vozů pro expresní a rychlíkovou dopravu. Wi-Fi bude součástí dodávky také u všech nových vozidel, na které společnost v poslední době vypsala výběrová řízení. 

K začátku jízdního řádu 2016 nabízely České dráhy Wi-Fi v celkem 529 vlacích, z toho bylo 108 dálkových spojů od spojů SC Pendolino a ÖBB railjet přes vlaky EuroCity / InterCity po běžné rychlíky, a 421 vlaků bylo regionálních. Díky instalaci Wi-Fi do jednotek ČD railjet a nasazení souprav InterPanter na rychlíky Praha – Brno se v posledních týdnech tento počet zvýšil téměř o tři desítky vlaků. Wi-Fi připojení k internetu dnes funguje nebo v současnosti probíhá jeho montáž u 447 osobních vozů nebo sekcí jednotek Českých drah. Službu Wi-Fi poskytují ve svých vozech také partneři Českých drah, například slovenská společnost ZSSK nebo rakouské dráhy ÖBB.

Schématická mapa tratí ČR, na kterých jezdí spoje Českých drah s Wi-Fi
(stav v dubnu 2016)

Mapa tratí, na kterých ČD provozují vlaky vybavené Wi-Fi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…