JE Temelín: Druhý blok doladí zvýšení výkonu. Krátké odpojení od sítě se spotřebitelů ale nedotkne

14.09.2018 14:58

Příští čtvrtek (20.9.) večer přeruší druhý temelínský blok na několik dní výrobu elektřiny. Důvodem jsou úpravy kondenzátoru v nejaderné části elektrárny. Po jeho vyčištění dosahuje elektrárna vyšších výkonů. Během prací zůstane reaktor a další zařízení v takzvaném horkém stavu bez nutnosti přejít do úplné odstávky.

JE Temelín: Druhý blok doladí zvýšení výkonu. Krátké odpojení od sítě se spotřebitelů ale nedotkne
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

 

Krátké přerušení výroby druhého bloku využijí temelínští technici k úpravám  kondenzátoru. Zařízení, které chladí páru poté, co projde turbínou, umožnilo od poslední odstávky o několik elektrických megawatt zvýšit výkon elektrárny. Vyšších výkonů dosáhl druhý blok pomocí lepší účinnosti chlazení a díky nové metodě pročištění více než třiceti tisíc titanových chladicích trubiček uvnitř zařízení. (Více informací ZDE). Celý systém hodlá ale elektrárna ještě doladit. K tomu by mělo dojít v průběhu druhé poloviny příštího týdne.

Přerušení výroby elektřiny z druhého bloku plánují energetici na několik dní. Během té doby bude elektřinu vyrábět první temelínský blok. ČEZ krátké odpojení generátoru od přenosové soustavy naplánoval na druhou polovinu příštího týdne, ačkoli blok mohl být dále v provozu. K provedení úpravy se naskytly výhodné podmínky, v přenosové soustavě totiž očekáváme relativně nízkou spotřebu. S připojením druhého bloku do přenosové sítě počítají energetici v období od 23. září, přesný termín se bude odvíjet od následných kontrol před náběhem bloku.  

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila jubilejních 10 miliónů megawatthodin elektřiny. Toto množství elektřiny by českých domácnostem vystačilo téměř na 8 měsíců.

Kondenzátor – zařízení nejaderné části elektrárny, které chladí páru, poté co projde turbínou. Jde o přesně uspořádaný systém 32 tisíc titanových chladicích trubiček. Důvodem velkého počtu je získat co největší plochu, na které může pára přicházející z turbíny kondenzovat. Zařízení je možné vidět například v rámci virtuální prohlídky ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…