JE Temelín: Temelínští hasiči v rámci cvičení dezinfikovali školy

27.11.2020 7:34

Nové zařízení určené k rychlé dezinfekci větších prostor si podnikoví hasiči z Jaderné elektrárny Temelín vyzkoušeli netradičně.

JE Temelín: Temelínští hasiči v rámci cvičení dezinfikovali školy
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Po dohodě se starosty okolních obcí práci s ním trénovali v základních školách, které se už v omezeném režimu otevřely dětem. Primárně je ale připraveno pro zásahy v rámci kritické infrastruktury České republiky. 

Oblak dezinfekčního přípravku proniká do všech prostor a ničí všechny případné viry. Zařízení na prostorovou dezinfekci připomíná například rozprašovače látek proti komárům. Mělo by být vysoce účinné a podnikoví hasiči v Temelíně nebo Dukovanech jej mají připravené pro použití v citlivých prostorách jaderných elektráren. 

„Zatím jsme jej uvnitř elektráren nemuseli použít, ale musíme s ním umět zacházet. Proto jsme se dohodli se starosty dvou okolních obcí na tom, že jim v rámci cvičení s novým přístrojem pomůžeme s dezinfekcí škol, do kterých se už vrátily některé děti,“ vysvětluje velitel temelínských podnikových hasičů Martin Novotný. 

Dezinfekce třídy a případně jídelny je záležitostí řádově několika desítek minut. Nepůjde ale o standardní náplň hasičů. Ti se soustředí na ochranu kritické infrastruktury, do relativně širokého okolí elektráren ale zároveň vyjíždí na základě pokynu operačního střediska Hasičského záchranného sboru. 

„Možnost dezinfekce školy jsme samozřejmě rádi využili. Bezpečnost dětí, jejich rodičů a personálu školy je pro nás prvořadá. I pro nás je důležité vědět, co všechno je potřeba, jak dlouho to trvá. A máme představu, jak bychom řešili případnou kritickou situaci s koronavirem,“ doplňuje starosta obce Temelín Josef Váca. 

Samotní podnikoví hasiči se v jaderné elektrárně Temelín podílí kromě případné dezinfekce prostor i například na měření teploty vstupujících pracovníků. 

Obě české jaderné elektrárny se aktuálně nachází v druhém nejvyšším stupni ukazatele rizik společnosti ČEZ. Kromě měření teploty to znamená mimo jiné home office pro zaměstnance, kterým to pracovní náplň umožňuje, přísné dodržování odstupů, nošení roušek, opatření v jídelnách, omezení služebních cest, či preventivní testování vybraných pracovníků. V elektrárně Dukovany, kde aktuálně probíhá odstávka spojená s větším pohybem lidí, ČEZ zároveň v masivnější míře využívá i testování antigenními testy. 

S městy a obcemi v bližším okolí elektráren společnost spolupracuje dlouhodobě. Ročně v každém z regionů na podporu rozvojových projektů či kulturních a společenských akcí vynakládá kolem patnácti milionů korun.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…