JE Temelín: Z vypouštěné vody vyrobila elektřinu pro malé město

20.03.2020 17:05

Dva tisíce tři sta megawatthodin elektřiny vyrobil loni „temelínský třetí blok“ v elektrárně Kořensko. Vodní elektrárna na levém břehu Vltavy totiž využívá vodu, kterou její větší kolegyně vrací do Vltavy.

JE Temelín: Z vypouštěné vody vyrobila elektřinu pro malé město
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Před vypuštěním do nejdelší české řeky stihne voda roztočit Peltonovu turbínu o výkonu až 1 MWe. Od začátku provoz v roce 1999 vyrobila malá vodní elektrárna Kořensko 36 286 MWh elektřiny.

Vltava je pro provoz elektrárny velmi důležitá. Do areálu temelínské elektrárny ji dopravují čerpadla z Čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky jihočeská jaderka vrací. Před vypuštěním musí voda splnit přísné ekologické limity. „Svým způsobem elektrárna funguje i jako čistička vody. Na elektrárně totiž vodu zbavujeme nečistot a jejímu vypuštění předchází další čištění a kontroly. Energetické využití „odpadní“ vody pak zvyšuje efektivitu celého výrobního cyklu,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Proti loňskému roku uspořili na obou jaderných elektrárnách 2,3 miliónů m3 surové vody. „Recyklace vody nebo její úspory jsou důležité. Na obou elektrárnách zavádíme opatření pro její co nejefektivnější využití. V případě Temelína přinesou takový efekt nové separátory, které instalujme postupně na oba bloky letos a příští rok,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Loňská výroba 2300 MWh malé vodní elektrárny Kořensko by vystačila na roční spotřebu asi šesti stovek domácností. Nezanedbatelné jsou také dopady na životní prostření, kdy Kořensko svým provozem ročně ušetří téměř dva tisíce tun CO2. Od začátku provozu v roce 1999 by to pak bylo třicet tisíc tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…