JE Temelín: Zájem o elektrárnu pokračuje. Energetici už připravují laserovou show

06.09.2019 8:24

Zájemci o energetiku, snoubenci nebo i cyklisté. I taková byla struktura návštěvníků Infocentra Jaderné elektrárny Temelín během léta.

JE Temelín: Zájem o elektrárnu pokračuje. Energetici už připravují laserovou show
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

O prázdninách jich nakonec do Infocentra jihočeské elektrárny přijelo přesně 12 371. Jde o jednu z historicky nejvyšších prázdninových návštěvností elektrárny Temelín. Dlouhodobě zámeček Vysoký Hrádek patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek na jihu Čech. Od začátku roku ho navštívilo 31 476 lidí. Velký zájem evidují i Infocentru Dukovany, kam se během prázdnin přijelo podívat přes 11 tisíc lidí.

Se začátkem školního roku se v Temelíně mění i struktura návštěvníků. „Jezdí více školní exkurze. Už máme rezervace na šest měsíců dopředu. Každopádně programy stále běží i pro individuální návštěvníky,“ uvedla Hana Marečková z Infocentra JE Temelín.

Takovým příkladem je Den otevřených dveří. Projít areálem elektrárny, seznámit se s technikou hasičů a navštívit Sklad použitého paliva má letos 256 lidí. Téměř dvě stovky už ji absolvovaly. Zbytek se pak po stopách jaderného paliva vydá tuto sobotu. (Více ZDE.)

Prohlídku Temelína mají už za sebou manželé Bublovi z Včelné. „Chtěla jsem vidět, jak to tady vypadá. Je vidět, že elektrárna je perfektně udržovaná. O její bezpečnosti jsem pochybnosti neměla a teď navíc vidím, že jsou tady velmi dobře připraveni na různá rizika,“ uvedla Zdeňka Bublová. Její manžel Vladimír se velmi zajímal o skladování paliva. „Hlavně jsem byl zvědavý, jak se tady uskladňuje palivo. Kdysi jsem viděl testy na kontejnery, tak jsem se přijel podívat, jak kontejnery vypadají ve skutečnosti a co všechno musí splňovat.“

Další akce pro veřejnost budou pokračovat. Na konci září rozsvítí zámecký rybníček speciální laserová show u příležitosti festivalu Vltava žije. V říjnu se k Temelínu přesunou příznivci běhu a na začátek prosince energetici naplánovali tradiční adventní prohlídky.

V červnu v temelínském Infocentru přivítali jubilejního 700 tisícího návštěvníka ve své historii. (Více ZDE.)

Nabídku služeb ČEZ ve svých infocentrech průběžně rozšiřuje. Novinkou posledních let je možnost vyfotit na maketě reaktorového sálu, v zámeckém parku si projít ptačí stezkou nebo nahlédnout do útrob včelího úlu. (Více informací najdete ZDE.)

Do Temelína jezdí nejen zájemci o jadernou energetiku. Od roku 2006 zde totiž pravidelně probíhají svatební obřady. Za 14 let už chladicí věže „svědčily“ 111 snoubeneckým párům.

Infocentrum JE Temelín je otevřeno denně od 9 do 16 hodin, o prázdninách pak od 9 do 17:30 hodin. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech. Více informací najdete ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…