JE Temelín prošla rozsáhlou údržbou

16.11.2020 22:11

Žlaby pro záchyt vody, vyčištění rybníčků nebo oprava pěších stezek. Temelínský park kolem tamního infocentra prochází podzimní úpravou. Energetici z ČEZ tak využili covidem redukovanou turistickou sezónu k úpravě svého zámeckého parku. Práce vyšly na několik desítek tisíc korun.

JE Temelín prošla rozsáhlou údržbou
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Hned osm nových žlabů pracovníci umísťují do cestiček, kterými je protkán park kolem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Jejich úkolem je odvést dešťovou vodu z mlatových cestiček, svést ji do tří zdejších rybníčků a zachytit v přírodě. Jeden z nich je zásobován pramenitou vodou, druhý je ponechán brčálový a třetí je svatební. A právě ten prošel podzimními úpravami. „Rybníček jsme vyčistili. Odstranili jsme z něj dvacet tun vodní trávy, rákosí a napadaných větví ze stromů,“ popisuje Petr Kovařík, koordinátor úprav.

Rozsáhlou údržbou prošlo také několik stovek metrů zpevněných parkových cestiček. „Díky letošním dešťům byly opakovaně poničeny. Aktuálně obnovujeme jejich mlatový povrch. Nejde jen o dosypání štěrku, ale doplňujeme i nové odvodňovací žlábky z modřínového dřeva a v některých úsecích opravujeme i základ cestiček,“ doplnil Petr Kovařík.

V parku přibyly také tři nové lavičky. „Jsou ze dřeva ošetřeny přírodním voskem,“ uzavřel Petr Kovařík.

Mozaikovitá krajina, desítky druhů stromů a tři rybníčky poskytují zázemí pro mnoho živočichů. V minulosti v parku ornitologové napočítali na čtyřicet druhů ptáků. Energetici zde chovají desítky tisíc včel, k vidění jsou i jezírkoví kapři nebo veverky. I díky svému prostředí je vyhledávaným místem pro svatební obřady. Od roku 2006 si v blízkém zámeckém parku řeklo své ano 124 snoubeneckých párů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…