JE Temelín zvýšila výkon druhého bloku

06.11.2020 7:34

Elektřinu pro dalších přibližně osm tisíc českých domácností navíc s přínosem pro životní prostředí nově vyrábí druhý blok Jaderné elektrárny Temelín.

JE Temelín zvýšila výkon druhého bloku
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Umožnily mu to nové separátory, díky kterým zvýšil dosažitelný výkon o 4 MWe. Ten je nově 1086 MWe. Stejná úprava proběhne příští rok na prvním bloku během jeho plánované odstávky. 

Dva nové separátory energetici instalovali v nejaderné části elektrárny během letní odstávky. Šlo o jednu z nejnáročnějších prací během odstávky druhého bloku, kdy bylo nutné zkoordinovat 488 dílčích činností. Náročná byla nejen vlastní výměna, při které energetici manipulovali se zařízením vážícím přes 120 tun a dlouhým přes třicet metrů, ale i následné napojení na technologii. (více k usazení najdete ZDE)

Zkoušky před najetím a následné garanční měření potvrdily kvalitu projektu i technického provedení a hodnotu navýšení výkonu elektrárny. „Zvýšení výkonu je efektem vyšší účinnosti. Výkon reaktoru zůstává stejný, díky novým separátorům dokážeme lépe využít páru v nejaderné části elektrárny a v konečném důsledku získat na generátoru vyšší výkon,“ vysvětlil navýšení výkonu ředitel elektrárny Jan Kruml.

O čtyři elektrické megawatty vyšší výkon znamená, že při stejném výkonu reaktoru a ze stejného množství paliva má druhý blok potenciál ročně vyrobit až o téměř 30 tisíc MWh elektřiny více. To odpovídá spotřebě přibližně osmi tisícům českých domácností. Přitom se nemusí spálit cca 30 tisíc tun hnědého uhlí a do ovzduší vypustit přibližně 27 tisíc tun CO2. „Vyšší výkon jaderných elektráren obecně znamená méně elektřiny vyrobené v uhelných elektrárnách, a tedy ušetřené emise skleníkových plynů,“ doplnil Jan Kruml.

V roce 2000 začínal Temelín s výkonem 2x 981 MWe. Za dvacet let provozu ČEZ výkon jihočeské elektrárny navýšil o 206 MWe, což odpovídá velkému uhelnému bloku. Podobným procesem si v minulosti prošla také druhá česká jaderná elektrárna v Dukovanech, kde ČEZ původní výkon 4 x 440 MWe díky technickým inovacím navýšil na 4 x 510 MWe. „Veškeré modernizace a úpravy na obou elektrárnách probíhají s maximálním důrazem na bezpečnost. Do posilování bezpečnosti a modernizace zařízení investujeme na obou elektrárnách v průměru přes dvě miliardy ročně. Jenom tak lze obě elektrárny udržet v dobré kondici dlouhé desítky let,“ vysvětluje Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…