JHK: Firmy se začínají zaměřovat na počítačovou ochranu dat

29.05.2019 12:13

Ještě před rokem měly jihočeské firmy a instituce velké rezervy v zajištění průmyslové bezpečnosti a kybernetické ochrany. To se postupně mění a stále více malých a středních podnikatelů začíná ochranu dat řešit. Vyplývá to ze zjištění Jihočeské hospodářské komory (JHK).

JHK: Firmy se začínají zaměřovat na počítačovou ochranu dat
Foto: jhk.cz
Popisek: Jihočeská hospodářská komora - logo

„Jihočeské firmy mají sice stále v oblasti ochrany dat rezervy, ale situace se začíná měnit a ony začínají více řešit zabezpečení svých počítačů i údajů v nich obsažených. Majitelům a manažerům soukromých společností začíná docházet, jaké problémy může nulové či nedostatečné zabezpečení dat způsobit,“ uvedl Martin Leskovjan z firmy Citadelo, která se od roku 2015 věnuje bezpečnostním auditům průmyslových kontrolních systémů.

Podle něho šíření informací o digitalizaci významně pomohla kooperační setkání a workshopy, které pořádá Jihočeská hospodářská komora v rámci projektu „Pohraniční region 4.0 – společně.digitálně.utvářet“. „Tím, že se o kybernetické ochraně stále více mluví, ji podnikatelé začínají více řešit. A obracejí se i na naši firmu, která ještě před rokem neměla jediného klienta z jižních Čech. Nyní jich máme hned několik,“ řekl Leskovjan.

Rostoucí zájem o služby, související s průmyslovou bezpečností, registrují i pracovníci JHK. „Mezi podnikateli se zvyšuje zájem o kooperační setkání, která pořádáme v oblasti digitalizace. Jihočeské firmy se na nás obracejí s žádostmi o kontakt na odborníky z oblasti počítačové bezpečnosti,“ uvedl Luděk Keist, ředitel Úřadu Jihočeské hospodářské komory (JHK).

Projekt „Pohraniční region 4.0 – společně.digitálně.utvářet“, jehož součástí jsou workshopy a kooperační setkání, realizují Jihočeská hospodářská komora a IHK Pasov už druhým rokem. Projekt, financovaný z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 – 2020, napomáhá šíření informací o digitalizaci. Díky workshopům a kooperačním setkáním je digitalizace srozumitelně vysvětlována malým a středním podnikatelům a na konkrétních příkladech také prezentována možnost zavádění do jejich firem.

Projekt upozorňuje mimo jiné i na to, že automatizace a digitalizace, která v průmyslovém sektoru už několik let probíhá, přináší nové a vyšší nároky na bezpečnost. „Pokud podniky provozují vlastní servery a síťovou infrastrukturu, doporučujeme pravidelné bezpečnostní ověřování. Únik zaměstnaneckých, zákaznických dat nebo know-how může mít vážné následky na podnikání i dobré jméno společnosti,“ doplnil Martin Leskovjan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …