Jaderná elektrárna Temelín: U Kubatova pomníku se sešlo téměř pět stovek lidí

26.06.2022 15:40 | Komerční článek

Přestože na Zbudovských Blatech celou noc na sobotu 25. června vydatně pršelo a ještě ráno mraky nad celou oblastí nevěstily nic dobrého, dorazilo k pomníku místního legendárního rebela Jakuba Kubaty, na louku nedaleko Zbudova, místní části Dívčic na Českobudějovicku, bezmála pět stovek lidí. Ani počasí se tak letošní Kubatovy slavnosti zmařit nepodařilo.

Jaderná elektrárna Temelín: U Kubatova pomníku se sešlo téměř pět stovek lidí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

„Kubata patří ke Zbudovským Blatům stejně neodmyslitelně jako mlhy a selské baroko. Nás navíc těší potvrzení faktu, že Kubatovy slavnosti jsou jednou z tradičních a současně i nejvýznamnějších společenských akcí v celém okolí. Společně se zde setkávají nejen obyvatelé mnoha okolních obcí, ale také, samozřejmě v menším měřítku, výletníci z celé republiky,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Připomněl, že slavnosti tradičně podpořil vedle Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět. Mezi návštěvníky tak bylo možné potkat například starostu nedalekého Pištína Jaroslava Havla, starostu Sedlce Jaroslava Houbu, starostu Zahájí Josefa Kazíka, starostu Nákří Miloslava Jodla či starostu Zlivi Radka Rothschedla.

„Kubatovy slavnosti patří mezi nejvýznamnější společenské akce v okolí temelínské elektrárny nejen díky svému skvělému jménu, více než stoleté tradici, ale i díky perfektnímu organizačnímu zajištění. Proto jsme rádi hlavním partnerem této akce,“ konstatovala Jitka Lhotská z Útvaru Jaderné komunikace ČEZ JE Temelín.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Kubatovy slavnosti odstartovala ve 13 hodin bohoslužba celebrovaná kaplanem Miroslavem Šaškem ze Strakonic. Následovalo položení věnců k soše Jakuba Kubaty, která zde byla odhalena před 118 lety.

V kulturním programu, před půlnocí završeném diskotékou, se návštěvníkům představila dechová kapela Netolička, Blaťácký soubor Ševětín, folklorní soubor Doudlebánek, taneční soubor Pištínské baletky a taneční skupina Danceline. O dětský program se postaralo divadlo Divoloď a dobrovolní hasiči. „Bouřky na sobotu nám přípravy tvrdě zkomplikovaly, ale naštěstí se počasí umoudřilo a naše úsilí se vyplatilo. Všichni návštěvníci slavností byli spokojeni. A to je to hlavní,“ zdůraznil Stulík.

Dal hlavu za Blata

O Kubatových činech a mučednické smrti se dodnes vedou v historických kruzích spory. A co se vlastně tehdy na Blatech odehrálo, není jisté. Selská rebelie údajně začala, když Adam z Hradce začal sedlákům upírat práva volného užívání Blat, dříve jim udělená Petrem z Rožmberka. Zvedla se vlna odporu a vůdcem nespokojených se stal zbudovský rychtář Jakub Kubata. Vzpoura však byla potlačena a statečný rychtář byl na břehu Soudného potoka, kousek od dnešního pomníku, 20. dubna 1581 popraven. Odtud známé rčení: „Kubata dal hlavu za Blata“.

Jeho památník podle návrhu sochaře Václava Suchomela byl odhalen v roce 1904 za účasti více než 30 tisíc lidí nedaleko Zbudova u Bezdrevského neboli Soudného potoka a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvován lidmi. V 90. letech minulého století byla tradice zbudovských Kubatových slavností znovu obnovena. V roce 2008 prošel pomník kompletní rekonstrukcí a o jeho údržbu, včetně okolí, se stará obec Dívčice.

Obec Dívčice, která zahrnuje místně odloučené části Dívčice ves a Dívčice nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic V současné době má 560 stálých obyvatel.

Dívčicko, představující rozhodující část rozlohy takzvaných Zbudovských blat, bylo v dávné minulosti močálovitým územím na rozhraní kmenových zájmů starých Doudlebů a Netoliců. Po svém osídlení v 11. století byla Blata postupně hospodářsky využívána a kultivována na dnešní pastviny, pole a rybníky. Jednou z nejvýznamnějších kulturních a společenských akcí v oblasti Blat jsou vždy koncem června tradiční Kubatovy slavnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…