Jak loterijní zákon 2017 změnil sportovní sázení na internetu?

07.05.2019 13:46

Kurzové sázení je velice populární především mezi sportovními fanoušky. V dnešní době se dá vsadit na internetu během pár minut na spoustu sportů, o kterých jste možná ani nevěděli, že existují, ale také na aktuální společenské události, jako jsou volby a podobně. Od 1. ledna 2017 platí nový loterijní zákon, jak změnil situaci na tomto specifickém trhu?

Jak loterijní zákon 2017 změnil sportovní sázení na internetu?
Foto: pixabay.com
Popisek: Fotbalový míč - ilustrační foto

Sázení na sport – kurzové sázení online je v ČR od roku 2009

První sázkové kanceláře začaly vznikat na území tehdy ještě Československa už v roce 1990, kdy došlo k legalizaci kurzových sázek. Samozřejmě se síť poboček různých společností postupně rozšiřovala, poptávka po tomto druhu zábavy totiž strmě rostla. Navyšovalo se také množství sportů, na které si šlo vsadit.

Důležitým milníkem v historii kurzových sázek v Česku se stal rok 2009, kdy bylo českým sázkovým kancelářím povoleno, aby mohli spustit své internetové aplikace. To samozřejmě znamenalo obrovskou změnu – o 10 let později je sportovní sázení na internetu jasnou volbou, pobočky navštěvuje stále méně sportovních nadšenců. Není se čemu divit, v dnešní době má internet každý a začít s kurzovým sázením online je záležitostí na pár minut, navíc kdysi klasická návštěva pobočky pro dokončení registrace už aktuálně není vůbec nutná. Je tak nejspíš jen otázkou času, kdy klasické kamenné pobočky s obsluhou skončí úplně.

Loterijní zákon 2017 vyhnal z Česka zahraniční konkurenci

V polovině roku 2016 byl přijat nový zákon o hazardních hrách (č.186/2016 Sb.), prošel postupně Sněmovnou, Senátem a podepsal jej prezident. Mezi největší inovace patří to, že od tohoto data může v Česku provozovat legálně sázkovou kancelář jen ta společnost, která dostane licenci od Ministerstva financí. Pro zahraniční společnosti, které před tímto datem v Česku působily, jsou podmínky natolik složité, že se jim nevyplatí o licenci žádat. Nově by také musely platit daně, na což předešlý starý zákon nemyslel.

Většina zahraničních hráčů se tak z českého trhu stáhla, některým to bylo tak nějak „jedno“ a své služby nabízeli i nadále. V zákonu je však také mj. uvedeno, že musí poskytovatelé internetového připojení blokovat přístup k takovým nelegálním webům, které jsou uvedeny v Seznamu nepovolených internetových her. To u mnohých vyvolalo bouřlivé reakce, jestli nejde o cenzuru internetu. Zdatnější uživatelé navíc ví, že jde tato blokace obejít během pár minut.

Dále kvůli novému loterijnímu zákonu musí každý, kdo chce sázet, ověřit svou totožnost (lze už i online prostřednictvím banky nebo klasicky na pobočkách), je nutné ověřit i platební metodu, přes kterou vkládáte a vybíráte své výhry (rovněž lze online během chvilky) a v rámci prevence si musíte nastavit sebeomezující limity pro vaše sázky ve zvoleném časovém období. Byl omezen i maximální vklad či výběr na pobočkách na 5 000 Kč v součtu za posledních 24 hodin.

V plánu mělo Ministerstvo financí zavést také tzv. „Rejstřík fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách“, který by nepovoloval sázet lidem, pobírající sociální dávky nebo osobám v úpadku v rámci insolvenčního řízení. Ani v květnu 2019 však tento rejstřík zatím neexistuje. Hodil by se možná i pro online obchodování s forexem nebo akciemi, které mají sázkaři také často v oblibě.

Tipy na sázení a různé strategie využívejte s rozumem

Mnozí vidí v kurzovém sázení možnost rychlého výdělku bez práce, a tak na internetu hledají různé strategie či tipy na sázení, které by jim ke snadno získaným penězům dopomohly. Často jsou lidé ochotni za tyto služby i zaplatit, což rozhodně nedoporučujeme.

Pokud to se sázkami myslíte vážně, je nejlepší vybrat si jeden sport, který budete studovat do hloubky, sledovat různé statistiky a vyhledávat informace. Sporty jako fotbal, hokej nebo tenis mají bookmakeři dokonale zmapované, lepší je sáhnout po něčem méně známém. Veledůležité je pak vyčlenit si pro tento koníček jen tolik peněz, kolik si případně můžete dovolit prohrát a dodržovat disciplínu – nikdy není dobré snažit se získat prohrané peníze co nejdříve zpátky.

Stránky s tipy nebo různými strategiemi jsou dobré pro případnou inspiraci nebo diskuzi s ostatními tipéry, stále byste však u sázení měli používat svou hlavu. Když vám případně tiket plný „zaručených tipů“ nevyjde, můžete nadávat pouze sami sobě.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…