Jak vybrat dovolenou s dětmi: Pozor na horko, dlouhý let i ceny pamlsků

29.06.2013 12:30

Prázdniny začínají za pár dní a mnoho rodin s dětmi tak již brzy vyrazí na svou letní dovolenou.Plánovat dovolenou s dětmi znamená číst pečlivě v katalogu cestovní kanceláře. Zdaleka ne každý zájezd do atraktivní destinace za dobrou cenu je vhodný pro rodiče s malými ratolestmi.

Jak vybrat dovolenou s dětmi: Pozor na horko, dlouhý let i ceny pamlsků
Foto: Archiv
Popisek: Děti u moře, ilustrační foto

Zabavit potomka na cestě bývá hodinu od hodiny těžší. Základem výběru rodinné dovolené by tedy měl být součet čtyř základních časových položek: cesta z domova na letiště + odbavení + let + transfer z letiště do hotelu.

„Let do bulharského Burgasu netrvá ani dvě hodiny, zhruba stejně daleko jsou také řecké ostrovy Zakynthos či Korfu,“ vypočítává ředitel marketingu CK ALEXANDRIA Petr Šatný. „Ostrovy jsou navíc poměrně malé a transfer z letiště na hotel je tak krátký a rychlý,“ upozorňuje Šatný.

Cestu na letiště z různých míst republiky zkracuje nabídka cestovních kanceláří, které organizují lety nejen z Prahy, ale také z Brna či Ostravy a do některých destinací dokonce i z Pardubic a Karlových Varů.

Romantické útesy versus písčité pláže

Při pobytu u moře s dětmi je mimořádně důležitý také charakter pobřeží a typ pláží. Na rozeklané útesy, které připadaly rodičům za svobodna romantické, mohou teď zapomenout. Například právě na Zakynthosu je ale moře dlouho mělké, pláže jsou stejně jako v Bulharsku písčité a pro děti tedy velmi vhodné.

Součástí lepších hotelů v Turecku jsou zase velmi často skluzavky a tobogány, i proto je země dalším velmi častým dovolenkovým cílem pro rodiny s dětmi.

Teplo k prázdninám patří, vedro ale každému nesvědčí

„Méně často volí rodiny s dětmi v hlavní sezoně vzdálenější jižní destinace,“ konstatuje Petr Šatný. Klasickým příkladem je podle něj Egypt, jehož hotely jsou sice pro rodiny s dětmi dobře zařízené, ale let sem trvá výrazně delší dobu a navíc teploty v hlavní sezoně šplhají velmi vysoko, což zvláště menší děti nemusí moc dobře zvládat.

Samozřejmostí by mělo být pro rodiny s dětmi pojištění. Je také dobré se předem informovat, jak funguje asistenční služba, která je jeho součástí, a také si hned po příletu uložit kontakt na delegáta.

Ten zná místní situaci a v případě potřeby zajistí dopravu k tomu správnému lékaři či příjezd lékaře za Vámi přímo na hotel. Stejně tak asistenční služba by měla toto zvládnout výrazně lépe, jednodušeji a s patřičnými znalostmi místní situace, než když bude rodina na dovolené hledat řešení sama. „Je to rozhodně mnohem důležitější, než jestli lékař sídlí v hotelu či ve vedlejším letovisku,“ zdůrazňuje Šatný.

Aby vás nezruinovalo mlsání ani zábava

Dětem se těžko vysvětluje, že zmrzlinu nedostanou, protože rodinný rozpočet „jede nadoraz“. Stejně těžko chápou, že na tobogánu se nesvezou, protože vstupné je podstatně vyšší než do aquaparku u nich doma. Stojí tedy za to vzít při výběru zájezdu i obvyklé ceny těchto položek.

V Bulharsku například odpovídají cenám v kterémkoli větším českém městě. Není tak problém dětem každý den dopřát nějakou tu dobrotu, zmrzlinu či některou z místních zábavných atrakcí. Například v Primorsku k tomu navíc ALEXANDRIA nabízí dětem do 12 let vstup do aquaparku zdarma.

Stále více hotelů také nabízí služby all inclusive, a to rodiny s dětmi také ocení. Především pro děti je důležitá pravidelná strava a hlavně pitný režim. Děti se nemusí omezovat a rodiče nemusí řešit dodatečné výdaje.

Při výběru, kam vyrazit s dětmi, je také dobré se podívat na nabídku zábavy v místě pobytu. Ze zkušeností CK ALEXANDRIA vyplývá, že dětské kluby a animační programy v češtině ocení celá rodina.

Kam vyrazit, než se rodina rozroste

Pokud chtějí mladé bezdětné páry vyrazit nejen na pláž, ale užít si i přímořského nočního života, pak se přímo nabízejí vybraná letoviska, která jsou nočním životem proslulá. Z těch nejznámějších třeba Hersonissos v Řecku na Krétě, Laganas na Zakynthosu, Tureckou Alanyi – především její centrum či letovisko Lloret de Mar ve Španělsku v oblasti Costa Brava. Pokud naopak tyto páry touží po klidu a romantice, není nic lepšího než menší řecké ostrovy – Santorini, Thassos či třeba Samos.

Cestovní kancelář Alexandria působí na českém trhu od roku 1991 a v současné době již patří mezi největší české cestovní kanceláře. Alexandria je největším českým touroperátorem na Bulharsko a Maltu a její nabídka zájezdů do Řecka patří k nejširším na trhu. Kromě těchto zemí nabízí Alexandria zájezdy také do Turecka, Egypta, Tuniska, Španělska, na Kypr, do Chorvatska, Itálie – včetně leteckých zájezdů do oblasti Kalábrie a na italské ostrovy Sicílie, Sardinie a Ischia. Alexandria je také průkopníkem na trhu aktivních dovolených. Profesionální české animační týmy, které na trh přivedla jako první a které působí v klubových hotelích Alexandria, připravují české animační programy nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Samozřejmostí jsou u CK Alexandria i lyžařské zájezdy (a to jak do blízkých destinací Rakousko, Itálie, Slovensko, ČR, tak i letecké zájezdy za lyžováním v Bulharsku) a nechybí ani zájezdy do exotických zemí – na Kubu, do Dominikánské republiky, Mexika, Thajska, na Srí Lanku, Maledivy, Fiji či plavby luxusními loděmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…