Jako na Tour de France. Účastníci Handy cyklo maratonu zvládli drsný výjezd na Dlouhé stráně

29.07.2015 13:27

První týmy dojely pod serpentýny vedoucí k horní nádrži vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně ve středu nad ránem, ještě za tmy. Instrukce byly jasné: vstříc patnáctikilometrovému stoupání s převýšením téměř 800 metrů vyrazí jako první hendikepovaný cyklista, který musí zvládnout prvních osm méně náročných kilometrů, na následujících sedmi kilometrech se vystřídají další tři členové týmu. Náročné stoupání zvládly všechny týmy a vydaly se dále směrem Košice, odkud se pak budou vracet do Prahy

Jako na Tour de France. Účastníci Handy cyklo maratonu zvládli drsný výjezd na Dlouhé stráně
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Kdo měl dost sil, mohl si užívat panoramata a výhledy. Třeba na dolní nádrž elektrárny Dlouhé stráně.

Horská časovka byla součástí Handy cyklo maratonu 111 hodin, který odstartoval v úterý 28. července z pražského Václavského náměstí. Na start se postavilo rekordních 31 týmů zdravých a hendikepovaných cyklistů, které musí během 111 hodin objet trasu dlouhou 2222 kilometrů napříč Českou a Slovenskou republikou.

První „handbiky“ vyrazily vzhůru na Dlouhé stráně ještě za tmy.

Závod, který se jede za podpory Nadace ČEZ, pomáhá těm, jež se s handicapem teprve učí žít. Každý tým je patronem jednoho člověka krátce po úrazu nebo nemoci, která je upoutala na vozík. Kromě motivace a psychické podpory mu může tým vyhrát zajímavé ceny, ale hlavně mu zajistí účast na sportovním zážitkovém víkendu v přírodě. Na start závodu se kromě týmu Nadace ČEZ postavil i tým Skupiny ČEZ a tým EPP Pomáhej pohybem.

Předávka štafety po osmi kilometrech

V průběhu letošního ročníku náročného cyklo maratonu mohou jeho účastníci, fanoušci i diváci pomoci čtyřem handicapovaným sportovcům nastoupit do příštího maratonu na vlastních kolech či zlepšit jejich zdravotní stav. „Stačí si stáhnout aplikaci EPP Pomáhej pohybem zdarma do mobilu a vyrazit na kolo, na procházku nebo si zaběhat. Po ukončení pohybové aktivity může každý věnovat vysportované body jednomu z handicapovaných sportovců a pomoci jim svým pohybem k vlastnímu stroji a svobodnému pohybu,“ vysvětlila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ, která podpořeným sportovcům věnuje finanční příspěvek na sportovní vybavení.

Ženy, ač v menšině, vytvářejí na trase maratonu tu pravou soutěžní a zároveň přátelskou atmosféru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…