Jana Olivová z Českého rozhlasu dostala medaili Vojtěch Náprstka za popularizaci vědy

22.01.2014 18:42

Čestnou oborovou medaili Vojtěcha Náprstka Za zásluhy v popularizaci vědy dnes dostala i redaktorka Českého rozhlasu Jana Olivová. Medaili uděluje Akademie věd ČR od roku 2003. Společně s Janou Olivovou byl oceněn také Marcel Grűn a profesor Martin Hilský.

Jana Olivová z Českého rozhlasu dostala medaili Vojtěch Náprstka za popularizaci vědy
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Jana Olivová pracuje v Českém v rozhlase v Tvůrčí skupině popularizace vědy a techniky v Centru výroby. Zajímá se především o astronomii a fyziku. Připravuje pravidelnou rubriku o vědě pro pořad Mozaika na stanici Český rozhlas Vltava a spolupodílí se na případě pořadu Magazín Leonardo na stanici Český rozhlas Plus. 

„Jsem velmi pyšný na to, že právě Jana Olivová dostala tak významné ocenění a také si vážím toho, že se rozhodla spojit svůj pracovní život právě s Českým rozhlasem. I když je Jana Olivová známá svojí skromností, rád bych připomněl, že už jedno ocenění získala v roce 2007 od České fyzikální společnosti. A to za významný čin v popularizaci fyziky za soubor rozhlasových pořadů a článků věnovaných fyzice,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Mgr. Jana Olivová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor překladatelství-tlumočnictví. V letech 1984–1992 pracovala v Československém rozhlase, od roku 1993 v Českém rozhlase – téměř po celou dobu v redakci mezinárodního života Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu, kde začala připravovat pořady zabývající se popularizací vědy. 

V roce 2002 odešla do Tiskového odboru Akademie věd ČR, v roce 2003 začala opět pracovat v Českém rozhlase, a to na stanici Vltava. V roce 2004 se v rámci národního organizačního výboru podílela na rozsáhlém evropském vzdělávacím projektu Venus Transit 2004. Byla členkou organizačního výboru akcí v rámci Mezinárodního heliofyzikálního roku 2007 (IHY 2007) v ČR a podílela se na přípravě podkladových materiálů i národního kola soutěže, která byla v rámci IHY 2007 vyhlášena.

Mezi další její popularizační aktivity patří příspěvky do časopisů Vesmír, Pokroky matematiky, fyziky a astronomie, Corona Pragensis (měsíčník Pražské pobočky České astronomické společnosti), překlady některých článků do české verze časopisu Scientific American.

Jana Olivová je členkou České astronomické společnosti. Má ráda přírodu, kterou nejraději obdivuje ze sedla svého bicyklu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…