Janáčkova filharmonie Ostrava: Další live stream už 30. dubna

29.04.2020 13:30

Janáčkova filharmonie pro své příznivce a posluchače připravila v době nouzového stavu celou sérii přímých přenosů vystoupení jednotlivých členů orchestru.

Janáčkova filharmonie Ostrava: Další live stream už 30. dubna
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

Cyklus online komorních koncertů zahájila 16. dubna 2020 a další následují v obvyklé době ostravských koncertů – tedy vždy ve čtvrtek od 19 hodin. 

Nejbližší koncert je naplánován na 30. dubna, kdy je připraveno vystoupení Benda Quartetu, složeného z předních hráčů Janáčkovy filharmonie (Jakub Černohorský – 1.housle, Petr Grabovský – 2.housle, Petr Benda – viola, Tomáš Svozil – violoncello). V jejich podání vyslechnete Mendelssohnův Smyčccový kvartet e moll. Koncert můžete sledovat online na Facebooku JFO.

Smyčcový kvartet e moll op. 44  č. 2 Felixe Mendelssohna pochází z roku 1837. Po dvou letech jej skladatel zrevidoval a v nové podobě bylo dílo představeno v roce 1840. Kvartet byl podobně jako předešlé tři práce věnován švédskému korunnímu princi. Jedná se o dílo, v němž Mendelssohn představil novou, osobitější koncepci a strhující dramatický výraz. Je to jásavá hudba ze šťastného skladatelova období (napsaná v necelých třiceti letech po jeho vytoužené svatbě), precizní forma a téměř dokonalá vyváženost v melodické invenci. Skladba je technicky i výrazově náročná. Přejeme dobrý obraz i zvuk a příjemný poslech.

30. 4. 2020, 19 hodin, společenský sál DKMO
koncert můžete sledovat online na Facebooku JFO

program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy
Smyčcový kvartet e moll op. 44 č. 2

účinkuje:
Benda Quartet ve složení
Jakub Černohorský – 1.housle
Petr Grabovský – 2.housle
Petr Benda – viola
Tomáš Svozil – violoncello

Benda Quartet tvořený čtyřmi členy JFO má od svého vzniku v roce 2012 na svém kontě již celou řadu uměleckých úspěchů. Za výrazný mezník lze považovat koncert uskutečněný 7. dubna 2014 v rámci komorní abonentní řady jubilejní 60. sezony Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tento koncert sklidil u obecenstva velký ohlas a také byl zaznamenán Českým rozhlasem. Na podzim 2014 se soubor několika recitály zapojil do rozsáhlého projektu pořádaného agenturou Janáčkův máj pod názvem Česká hudba na zámcích severní Moravy a Slezska, z čehož vznikl i televizní záznam. Rok 2015 byl pro soubor po umělecké stránce opět velmi výrazný, což mj. dokládá účast na několika mezinárodních festivalech (MHF Janáčkovy Hukvaldy, Mahlerova Jihlava, Svatováclavský hudební festival). Svou koncertní činnost kvarteto rozšířilo i o studiové natáčení, zejména pro Český rozhlas, kde např. v listopadu 2015 vznikla nahrávka Smyčcového kvartetu č. 1 Leoše Janáčka. Tato nahrávací spolupráce i nadále úspěšně pokračuje dalšími projekty. Jedním z uměleckých vrcholů roku 2016 byla účast na 41. mezinárodním festivalu Janáčkův máj, kde se kvarteto představilo po boku vynikajícího berlínského souboru Vogler Quartett v provedení Mendelssohnova oktetu op. 20.

Benda Quartet se zabývá také interpretací soudobé skladatelské tvorby, opakovaně účinkuje v projektu Janáčkova máje „Generace“. Umělecky též spolupracuje s Tvůrčím centrem Ostrava v rámci festivalu soudobé hudby Hudební současnost, kde např. v listopadu 2015 provedl v premiéře smyčcový kvartet Jana Grossmanna. Na Hudební současnosti kvarteto znovu úspěšně účinkovalo i v roce 2016. Pestrou dramaturgickou nabídku dále obohacují koncerty a workshopy speciálně zaměřené pro děti a mládež. V roce 2016 bylo kvarteto opakovaně přizváno k účinkování s Janáčkovou filharmonií Ostrava v abonentním rodinném koncertním cyklu. Tato úzká spolupráce pokračuje i nadále v podobě účasti na různých vzdělávacích projektech JFO. V červnu 2017 se kvarteto představilo na zahajovacím koncertě mezinárodního festivalu a interpretační soutěže Beethovenův Hradec, kde mimo svůj tradiční repertoár předneslo také ve spolupráci s Jiřím Vodičkou, Martinou Bačovou a dalšími renomovanými českými umělci Mendelssohnův oktet. Podzim 2017 kvarteto jakožto rezidenční soubor projektu pořádaného agenturou Janáčkův máj k příležitosti 750. výročí založení města Ostravy věnovalo nastudování a představení kompozic předních ostravských hudebních skladatelů současnosti v rámci série koncertů konaných v zámečku Ostrava-Vítkovice. V lednu 2018 bude Benda Quartet debutovat v cyklu komorních koncertů ČSKH v sále B. Martinů v Praze. V květnu 2018 se Benda Quartet opět objeví v rámci komorní řady koncertů JFO, kde zahraje díla D. Šostakoviče, I. Stravinského, E. Dřízgy a A. Dvořáka. Na jaře 2018 se kvarteto ještě představilo na festivalu Forfest a koncertovalo v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…