Janáčkova filharmonie Ostrava: Pozvánky na pár listopadových koncertů

13.10.2018 9:30

Do Ostravy zavítá Kateřina Javůrková, která, patří mezi hornisty ke světové špičce.

Janáčkova filharmonie Ostrava: Pozvánky na pár listopadových koncertů
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

Hrůza s Janáčkovou filharmonií

Loňský ročník festivalu Colours of Ostrava (2017) nabídl několik unikátních jednorázových projektů. K těm patřil i společný koncert zpěváka Michala Hrůzy s kapelou a Janáčkovou filharmonií Ostrava. Ale jednorázovým projektem to už určitě nelze nazývat, protože se chystá „repete“. Kdy a kde? V Gongu 6. listopadu 2018 od 19 hodin.

Těšit se můžete na průřez Hrůzovou tvorbou, ale i na písně z alba, které zpěvák vydal v květnu 2017. “Jsem rád, že budeme moci na jednom z našich nejlepších festivalů uvést písničky, které lidi znají ve zcela nových aranžích. Pod taktovkou dirigenta Martina Hyblera zahrajeme společně s ostravskou filharmonií. A já už se moc těším,” řekl tehdy Michal Hrůza a jeho slova platí jistě i pro letošní koncert. Smyčce jeho písním evidentně svědčily a zpěvák si produkci svých hitů (Pro Emu, Zakázané uvolnění nebo 1+1) i méně známých skladeb užíval. Prostě žádná hrůza, ale skvělý koncert. Vstupenky pořídíte v ceně od 600 Kč třeba online na www.jfo.cz.

Koncerty JFO v Gongu nacházejí stále více příznivců. A kdo kromě Michala Hrůzy přijal pozvání v sezóně 2018/2019? Věřte, nevěřte, přijede Vojta Dyk s B-Side Bandem, kteří po loňském turné označovaném slovy – charismatický projev, dokonalý zpěv, výtečná kapela, skvělá show a originální stage, chtějí s koncerty více šetřit, proto jsme rádi, že je v Ostravě přivítáme. Dále to bude vánoční koncert s Martinem Chodúrem a v červnu příštího roku zahraje JFO s Anetou Langerovou, jednou z nejpopulárnějších českých zpěvaček, která svou originální  image vystavěla na vlastních písních.

Zázračné duo z Lotyšska s českým programem

Až z Lotyšska přijedou hosté komorního koncertu pořádaného 19. listopadu 2018 v Domě kultury města Ostravy Janáčkovou filharmonií Ostrava. Bude to sesterské duo Baiba (houslistka) a Lauma (klavíristka) Skride.

Ve svém recitálu houslistka Baiba Skride, jedna ze tří vítězů prestižní soutěže královny Alžběty (2001), kteří se v 65. sezóně JFO v Ostravě představí, společně se sestrou přednese nejznámější díla českého repertoáru. Čtyři kusy pro housle a klavír mladého Josefa Suka vznikají uprostřed vzkvétajícího rodinného štěstí s dcerou Antonína Dvořáka Otilií, svým vesměs baladickým až elegickým laděním však jakoby předznamenávaly nadcházející těžkosti a tragédie. I Janáčkova houslová sonáta zrcadlí existenciální pocity, zde ovšem s ohromnou, až přetékající dávkou vášně, citu a v neposlední řadě exotizujících a folklorizujících momentů. V zahraničí ji premiéroval, v Ostravě dobře známý, Paul Hindemith. A do třetice jsou i Dvořákovy oblíbené Romantické kusy plné hluboké melancholie, citu, ale i dramatu. Večer zakončí vůbec poslední komorní dílo Johannese Brahmse, průkopnická klarinetová sonáta, kterou už sám skladatel upravil pro violu.

Koncert je součástí projektu Janáček Ostrava 2018 podpořeného statutárním městem Ostrava a Moravskoslezským krajem. Vstupenku pořídíte (i online na www.jfo.cz) za 150 Kč.

Hudební delikatesy s Kateřinou Javůrkovou

Skladby Brahmse, Mozarta, Debussyho a Respighiho zazní na koncertě Janáčkovy filharmonie Ostrava příhodně nazvaném Hudební delikatesy 29. listopadu 2018 v Domě kultury města Ostravy. Ostravský orchestr bude dirigovat jeden z předních dirigentů své generace Ital Sergio Alapont, vyhlášený nejlepším operním dirigentem v Itálii pro rok 2016.

Zároveň s ním do Ostravy zavítá ještě jeden významný host, a tím je Kateřina Javůrková, která, patří mezi hornisty ke světové špičce. Její kariéra měla raketový start – už v 18 letech hrála v PKF – Prague Philharmonia, o tři roky později se stala členkou České filharmonie. Je laureátkou Pražského jara (2013). Hrála japonské císařovně na festivalu v Kusatsu, kam je pravidelně zvána. Uspěla i na nejprestižnější soutěži dechových nástrojů (Mezinárodní soutěž ARD v Mnichově) v roce 2016, kde se podělila o druhé místo, když první nebylo uděleno. S Janáčkovou filharmonií vystoupí poprvé.

Když se řekne Ostrava, co Vás napadne jako první?

Janáček a kultura všeobecně. Je úžasné, jaké množství rozmanitých kulturních akcí se na Ostravsku pořádá, všechny ty festivaly snad nedokážu z hlavy ani vyjmenovat.

S Janáčkovou filharmonií jste ještě nehrála. Máte o ní nějaké reference?
Na naši první spolupráci se moc těším a nejen tu hudební. V Ostravě mám spoustu přátel, i mezi členy orchestru, se kterými se nevidím tak často, jak bych si přála. Na koncertě se navíc hraje mé oblíbené Moře, tak se moc těším, že si po delší době užiju i roli posluchače.
Jaký je Váš vztah k Mozartovi a proč jste si vybrala pro ostravský koncert zrovna jeho Hornový koncert č. 4?
Mozart je naprostý základ pro nás hornisty. Každý z nás si prožil období, kdy Mozarta doslova nesnášel, kdy ho musel cvičit na každou soutěž, na každý konkurz, na zkoušky… A pak přijde to vysvobození, kdy už máte po soutěžích a po konkurzech a už “toho Mozarta” hrát nemusíte. Přirozeně se tedy stane, že ho začnete mít rádi. A jeho koncert č. 4 je můj nejoblíbenější.

Kromě hudby je vášní Kateřiny Javůrkové i pečení. Do České knihy rekordů se dostal její dort upečený u příležitosti 70. narozenin dirigenta Jiřího Bělohlávka se 123 figurkami členů České filharmonie. Na internetu provozuje virtuální cukrárnu Za Rohem.
Během večera kromě již zmíněného Mozartova koncertu zazní ještě Brahmsovy Variace na téma J. Haydna, slavné Debussyho Moře a Římské pinie z dílny dirigentova rodáka O. Respighiho.
Koncert začíná v 19 hodin a vstupenky v ceně od 160 Kč můžete zakoupit online na www.jfo.cz, v prodejním místě JFO Janáček pointu nebo v pobočkách Ostravského informačního servisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…