Janáčkova filharmonie Ostrava zamíří počátkem února na jih

27.01.2020 17:56

První únorový týden stráví Janáčkova filharmonie Ostrava na cestách. Vyrazí totiž na své první letošní zahraniční turné, během kterého odehraje koncerty ve třech italských městech (3. 2. v Mantově, 4. 2. v Pordenone a o den později v Bergamu) a zakončí jej koncertem ve švýcarské Basileji (6. 2.).

Janáčkova filharmonie Ostrava zamíří počátkem února na jih
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

Ostravský orchestr pod vedením dirigenta Dmitrije Jurowského představí tamnímu publiku předehru k opeře Z Mrtvého domu od Leoše Janáčka a jednu z nejlepších hrdinskoepických ruských symfonií – Prokofjevovu Pátou. Na turné se k Janáčkově filharmonii připojí jeden z nejvýznamnějších violoncellistů současnosti charismatický Steven Isserlis, který na uvedených koncertech zahraje Koncert pro violoncello a orchestr č. 2 Dmitrije Kabalevského.

Britský violoncellista Steven Isserlis je uznávaný po celém světě pro své hluboké hudební a technické mistrovství. Podle statistik portálu Bachtrack se řadí mezi 10 nejvytíženějších violoncellistů světa v roce 2019, přestože koncem roku 2018 oslavil již 60. narozeniny. Jako koncertní sólista vystupuje s mnoha předními světovými orchestry a dirigenty, včetně Berlínské filharmonie, Národního symfonického orchestru Washington, Londýnské filharmonie či orchestru Zurich Tonhalle. Spolupracuje také s mnoha současnými skladateli a pravidelně uvádí premiéry nových děl na mezinárodní koncertní scéně.

Pochází z hudební rodiny. Jeho dědečkem byl klavírista Julius Isserlis, kterému bylo jako jednomu z mála ve 20. letech minulého století povoleno opustit Rusko, aby propagoval ruskou kulturu. Do Ruska se však už nevrátil.  A traduje se, že když si chtěl v roce 1922 ve Vídni pronajmout byt, 102letá majitelka jej jako hudebníka odmítla. Důvodem bylo, že její teta kdysi měla podnájemníka-hudebníka, jenž plival na podlahu. Tím nájemníkem údajně nebyl nikdo jiný Ludwig van Beethoven. Matka Stevana Isserlise byla učitelkou klavíru a jeho otec byl horlivým amatérským hudebníkem. Sestra Annette hraje na violu a druhá sestra Rachel je houslistkou. Společné muzicírování bylo nedílnou součástí rodinného života. „Moje sestry mne hodně ovlivnily. Dokonce i dnes vědí o hudbě mnohem víc než já,“ říká Isserlis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…