Jaro ve Werichově vile

23.02.2023 17:05 | Tisková zpráva

Milí návštěvníci, na nadcházející měsíce březen a duben jsme si pro vás přichystali rozmanitý kulturní program.

Jaro ve Werichově vile
Foto: Facebook Werichovy vily
Popisek: Werichova vila

Úvodem bychom rádi připomenuli výročí dne 31. března, kdy uplyne 43 let od úmrtí Vladimíra Holana. K této příležitosti jsme se rozhodli uspořádat vzpomínkový večer, a to nejen na pana Holana, ale také na Věru Provazníkovou, výtvarnici, spisovatelku a básnířku, jež se s Vladimírem Holanem osobně znala a věnovala mu jednu ze svých básní. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí
Tu si můžete poslechnout v podání herečky Denisy Barešové. Následovat bude koncert Marty Töpferové & Milokraj, kteří spolu vystoupí po dvouleté odmlce.

Pokud by vás zajímalo, jak vypadalo soužití Vladimíra Holana s Janem Werichem, kteří dům s číslem 501 obývali současně, přijďte na komentovanou prohlídku vily, v rámci které se dozvíte spoustu zajímavostí nejen ze života těchto dvou pánů.

V představení Alma Rosé ztvárňuje Sarah Haváčová houslistku, která byla pro svůj židovský původ deportována do Osvětimi, kde se stala dirigentkou tamního orchestru vězenkyň. O letech čtyřicátých pojednává také hra Haas_Dny po slávě,  v níž je divákům představen vztah Huga Haase s jeho bratrem Pavlem, který zahynul v Terezíně, a jehož tragická smrt slavného herce doživotně ovlivnila. O jedinečném poutu mezi spisovatelkou a skladatelem pojednává představení Chopin_Sandová, ve kterém mimo jiné zazní Chopinova hudba v podání Konstiantyna Tyshka. Inscenace Píseň pro Viktorku, vycházející ze Seifertovy stejnojmenné básně, vzdává hold Boženě Němcové a spolu s útržky z její korespondence dotváří obraz lásky básníka k věhlasné spisovatelce. O tom, že ani život současného člověka se neobejde bez vrcholů a neočekávaných pádů, je monodrama Margaritě, v němž exceluje Ljuba Krbová.

Pro naše nejmenší diváky jsme přichystali dojemné a zároveň zábavné představení Lata o stejnojmenné hraběnce, jež se stala první a jedinou ženou, která kdy vyhrála Velkou Pardubickou.

A do vily se vrací slam poetry. Přijďte si poslechnout ikonu tohoto žánru Anatola Svahilce, který vás strhne svými břitkými verši i osobitým slovním (a pohybovým) projevem. Servítky si taktéž nebere ani slavná dvojice komiků Čermák a Staněk, kteří svými jedinečnými stand up vystoupeními opanují podkroví vily hned ve třech různých termínech.

Vila je tradičním místem Werichovských potkávání, a tak se na jaře sejdeme hned dvakrát. Na Mezinárodní den žen se můžete těšit na všestranně nadanou Jitkou Molavcovou a divadelního historika a literárního kritika Vladimíra Justa. A o několik dní později vás zveme na poutavé povídání o přátelství Wericha a Voskovce s folkovým zpěvákem Tonym Kraberem za „Velkou louží“.

Hostem hudebně-zábavného pořadu Pod starou lucernou bude tentokrát oblíbený herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka.

Děkujeme vám za přízeň a těšíme se na další setkání jak v expozici vily, tak na doprovodných kulturních akcích.

S pozdravem Tým WV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…