Jaro ve Werichově vile

23.02.2023 17:05 | Tisková zpráva

Milí návštěvníci, na nadcházející měsíce březen a duben jsme si pro vás přichystali rozmanitý kulturní program.

Jaro ve Werichově vile
Foto: Facebook Werichovy vily
Popisek: Werichova vila

Úvodem bychom rádi připomenuli výročí dne 31. března, kdy uplyne 43 let od úmrtí Vladimíra Holana. K této příležitosti jsme se rozhodli uspořádat vzpomínkový večer, a to nejen na pana Holana, ale také na Věru Provazníkovou, výtvarnici, spisovatelku a básnířku, jež se s Vladimírem Holanem osobně znala a věnovala mu jednu ze svých básní. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48210 lidí
Tu si můžete poslechnout v podání herečky Denisy Barešové. Následovat bude koncert Marty Töpferové & Milokraj, kteří spolu vystoupí po dvouleté odmlce.

Pokud by vás zajímalo, jak vypadalo soužití Vladimíra Holana s Janem Werichem, kteří dům s číslem 501 obývali současně, přijďte na komentovanou prohlídku vily, v rámci které se dozvíte spoustu zajímavostí nejen ze života těchto dvou pánů.

V představení Alma Rosé ztvárňuje Sarah Haváčová houslistku, která byla pro svůj židovský původ deportována do Osvětimi, kde se stala dirigentkou tamního orchestru vězenkyň. O letech čtyřicátých pojednává také hra Haas_Dny po slávě,  v níž je divákům představen vztah Huga Haase s jeho bratrem Pavlem, který zahynul v Terezíně, a jehož tragická smrt slavného herce doživotně ovlivnila. O jedinečném poutu mezi spisovatelkou a skladatelem pojednává představení Chopin_Sandová, ve kterém mimo jiné zazní Chopinova hudba v podání Konstiantyna Tyshka. Inscenace Píseň pro Viktorku, vycházející ze Seifertovy stejnojmenné básně, vzdává hold Boženě Němcové a spolu s útržky z její korespondence dotváří obraz lásky básníka k věhlasné spisovatelce. O tom, že ani život současného člověka se neobejde bez vrcholů a neočekávaných pádů, je monodrama Margaritě, v němž exceluje Ljuba Krbová.

Pro naše nejmenší diváky jsme přichystali dojemné a zároveň zábavné představení Lata o stejnojmenné hraběnce, jež se stala první a jedinou ženou, která kdy vyhrála Velkou Pardubickou.

A do vily se vrací slam poetry. Přijďte si poslechnout ikonu tohoto žánru Anatola Svahilce, který vás strhne svými břitkými verši i osobitým slovním (a pohybovým) projevem. Servítky si taktéž nebere ani slavná dvojice komiků Čermák a Staněk, kteří svými jedinečnými stand up vystoupeními opanují podkroví vily hned ve třech různých termínech.

Vila je tradičním místem Werichovských potkávání, a tak se na jaře sejdeme hned dvakrát. Na Mezinárodní den žen se můžete těšit na všestranně nadanou Jitkou Molavcovou a divadelního historika a literárního kritika Vladimíra Justa. A o několik dní později vás zveme na poutavé povídání o přátelství Wericha a Voskovce s folkovým zpěvákem Tonym Kraberem za „Velkou louží“.

Hostem hudebně-zábavného pořadu Pod starou lucernou bude tentokrát oblíbený herec Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka.

Děkujeme vám za přízeň a těšíme se na další setkání jak v expozici vily, tak na doprovodných kulturních akcích.

S pozdravem Tým WV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…