Jeden stavební superúřad nezrychlí stavební řízení. Problém je jinde, říká hejtman Netolický

18.04.2019 13:07

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve středu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a jejími náměstky Zdeňkem Semorádem a Marcelou Pavlovou. Tématem jednání byla především novela stavebního zákona, ale také příprava příštího programového období Evropské unie a aktuální stav čerpání prostředků v rámci současného období.

Jeden stavební superúřad nezrychlí stavební řízení. Problém je jinde, říká hejtman Netolický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Netolický

„Osobně vnímám navrhovanou změnu jako nabourání systému, který funguje již od poloviny 19. století. Jednoznačně rozumím snaze zrychlit stavební řízení, které je v České republice oproti jiným evropským zemím neúměrně dlouhé. Problém neefektivity při rozhodování shledávám osobně někde jinde. Jedním z nich je nerespektování metodiky nadřízeného orgánu nebo také účelové namítání podjatosti úředníků. Obce by navíc tímto návrhem přišly o část kompetencí a úřady by se podle mého vzdálily občanům,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten zároveň připomněl, že Pardubický kraj v minulosti uspěl s legislativní iniciativou týkající se novelizace správního řádu, která řešila problematiku takzvané systémové podjatosti.

V současné době existuje v České republice přes 700 obecných stavebních úřadů a řada dalších speciálních, například pro stavbu silnic. Struktura úřadů by se podle připravované novely měla zjednodušit a snížit počet těchto úřadů. Vzniknout tak má takzvaný Nejvyšší stavební úřad, kdy by stavební úředníci byli řízeni státem, a ne obcemi v přenesené působnosti jako nyní. Chystaný nový stavební zákon má zavést jediné řízení a celý proces digitalizovat. Záměr zákona počítá i se závaznými lhůtami. Pokud by v rámci nich nepadlo rozhodnutí, bylo by automaticky bráno souhlasné stanovisko. Návrh také vylučuje možnost zpětně legalizovat černou stavbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…