Jednání Sboru hlavních instruktorů HZS ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou

22.01.2019 17:39

Ve dnech 7. - 8. 1. 2019 se na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně uskutečnilo jednání Sboru hlavních instruktorů HZS ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

Jednání Sboru hlavních instruktorů HZS ČR pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou
Foto: udalosti112.cz
Popisek: Hasičský záchranný sbor ČR - logo

Na programu teoretické části jednání byla témata z oblasti evidence prostředků v programu IKIS, nový pokyn pro práci ve výškách č. 50/2018 a jeho soulad s ostatními předpisy, řešení analýzy pokrytí rozšířených lezeckých činností na úrovni JSDH. Představena byla nová výstroj pro lezce od firmy Direct Alpine s.r.o., což je česká společnost vyrábějící outdoorové oblečení jak pracovní tak volnočasové. Dále byli přestaveni noví instruktoři HZS pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a proběhlo i jednání pracovní skupiny pro letecké záchranářství, která připomínkovala novou směrnici Letecké služby PČR.

Prezident Letecké amatérské asociace ČR Aleš Trtil přivezl a předvedl paraglidingovou sedačku jako součást nabídky spolupráce se specialisty, z řad svých instruktorů, při nácviku záchrany paraglidistů a záchranných prací při nehodě motorového paraglidisty.

Dalším z témat jednání byla aktualizace Metodických listů kapitoly VÝŠ, která je součástí Cvičebního řádu jednotek požární ochrany. V rámci aktualizace byl pak v praktické části jednání představen nový samoblokující slaňovací prostředek s názvem RIG a jeho využití u HZS. Ukázku provedl manažer Work and Rescue Dušan Franzke z firmy Vertical Trade s.r.o., firmy zabývající se dovozem a distribucí vybavení pro horolezectví, kemping, turistiku, a osobních ochranných prostředků pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. RIG jako takový slouží k zajištění větší bezpečnosti a usnadnění práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Zástupce učiliště PO ve Velkém Poříčí kpt. Mgr. Tomáš Saifrt vysvětlil účastníkům jednání metodiku použití tohoto slaňovacího prostředku. Lektoři z ŠVZ si poté mohli použití RIGu společně vyzkoušet na lezecké stěně ve výcvikové hale ŠVZ a sjednotit s instruktory postupy použití slaňovacího prostředku při výuce jak na ŠVZ Brno, tak i na pracovišti Zbiroh a SOŠ a VOŠ požární ochrany ve Frýdku-Místku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…