Jihočeská centrála cestovního ruchu: Podpora projektu Jedu vodu není zbytečná

18.10.2017 8:07

Bilance letošního léta ukazuje, že podpora projektu Jedu vodu není zbytečná. Nejvíce pomohly Lesy České republiky a Jihočeská centrála cestovního ruchu.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: Podpora projektu Jedu vodu není zbytečná
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

Pokud by projekt Jedu vodu nepodpořily Lesy České republiky a Jihočeská centrála cestovního ruchu, jen těžko by mohli zakladatelé a organizátoři nezvyklé dlouhodobé akce vykazovat výborné výsledky. Tak shrnul podporu jeden ze zakladatelů dlouhodobé akce Jedu vodu ing. Filip Hrdina. Za přízeň projektu oběma subjektům poděkoval. Popularita sjíždění řeky, která mívá díky upouštění Lipenské přehrady v létě stále dost vody, dál roste.

Pojetí čistoty vytížené řeky a jejích břehů není jednorázové. Variant je více

Úbytek odhozených jednorázových kelímků po celé nejčastěji využívané vodácké trase je jen jedna z částí podpory čistoty. Vratné kelímky jsou sice zálohované, jejich majitelé z řad vodáků si je však právě proto mohou po trase měnit a nevyhazují je, kde je napadne. Už loni při prvním ročníku akce se vratné zálohované kelímky na březích Vltavy nepovalovaly. A letos to nebylo jiné. Naopak, kdo našel vratný kelímek, mohl si pomalu gratulovat.

Dalším přínosem jsou mobilní WC. Pro masu lidí jsou břehy Vltavy místem, na které se vrátí nejpravděpodobněji za rok či více let. Mnohým z nich by mohlo být jedno, jak břehy vypadají. Když však u vody najdou neustále čištěné a udržované buňky WC, neváhají a využívají je.

Nikdo nechce být Šrot. Banery z kulatiny, to bylo zpestření hlavně pro děti

Třetím podnětem pro vodáky byla v letošním roce vymyšlená postavička záporného Šrota. Heslo kolem něj bylo na většině banerů. Nebuď Šrot! A to se také vžilo. Šrot na banerech dělal nepořádek, kde se dalo. A vodáci často s dětmi v lodích měli o zábavu postaráno. „Jsi jako Šrot? Nejsi. Tak nezahazuj odpad kolem sebe, kde tě napadne,“ zaznělo i v anketě, kterou si organizátoři z Jedu vodu nechali zpracovat.

Připravit 15 velkých banerů a rozmístit je na dobře viditelných místech po trase řeky, to by se bez podpory zmíněných institucí také neobešlo. Navíc Lesy České republiky doporučily dodavatele dřeva, ze kterého byly banery v přírodě postaveny. „Díky kulatině vypadaly přirozeněji. Přece jen je dřevo přírodní materiál,“ upozornil jeden ze zakladatelů projektu Jedu vodu Filip Hrdina. „I když jsme materiál hradili, šlo také například o pozemky Lesů České republiky, na kterých jsme mohli banery postavit.“ Stalo se, že na pozemku jednoho z měst na trase museli organizátoři z Jedu vodu baner na přání zdejší radnice demontovat. Chuť do projektu jim to nevzalo.

Pytlů odpadu jsou stovky. Za sběr byla trička i nápoje bez alkoholu

Hlavní pro čistější břeh Vltavy však letos byl sběr odpadu do plastových pytlů o obsahu 120 litrů. Vodáci jich nasbírali přes tři stovky a nevadilo jim, že uklízejí po méně zodpovědných turistech. Myšlenka je chytila. Za odměnu dostávali nealkoholické míchané nápoje nebo trička. „To všechno bychom nemohli v tak velké míře dělat, pokud bychom neměli podporu z Lesů České republiky nebo z Jihočeské centrály cestovního ruchu,“ ujistil Filip Hrdina.

Letos se uskutečnil 23. ročník Čištění Vltavy. V sobotu 16. září se ho účastnilo 186 dobrovolníků. Na nejvytíženější vodácké části řeky Vltavy posbírali z břehů i koryta řeky kolem pěti stovek pytlů odpadu. Přesto na svých webových stránkách organizátoři této velké akce konstatovali, že odpadu bylo méně než jiné roky. „Pokud jsme k tomu naším sběrem v celé sezoně přispěli i my z Jedu bodu, těší nás to dvojnásob,“ podotkl Filip Hrdina.

Organizátoři Čištění Vltavy při úklidu zajišťují nízký průtok v řece, kde protéká v té době šest kubických metrů vody za vteřinu. Tím se dostávají i blíže ke dnu řeky a mohou posbírat také odpad, na který vodáci při plavbě a větším průtoku i vyšším stavu hladiny řeky nemohli vidět.

Projekt Jedu vodu s vratnými kelímky či snahou o celkovou větší čistotu kolem řeky a zdraví vodáků i letos podpořily Lesy České republiky. Například poskytly pozemky na umístění mobilních WC. Podílely se i na patnácti obrázkových banerech se Šrotem. Dalším z výrazných pomocníků letošního ročníku Jedu vodu byla Jihočeská centrála cestovního ruchu, která si pro rok 2017 dala do programu motto Jižní Čechy pohodové. Pohoda vodáků byla také jedním ze základních cílů projektu Jedu vodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…