Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje zhruba miliardu korun

18.09.2015 7:32

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje více než miliardu korun. To je o přibližně 200 miliónů korun více, než v loňském roce.

Jihočeské nemocnice letos investují do svého rozvoje zhruba miliardu korun
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Plánované investice všech osmi zdravotnických zařízení stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem směřují do modernizace objektů, zkvalitnění služeb a zvýšení komfortu péče o pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských technologií. Poměr objemu stavebních a medicínských investic je cirka 1 : 1.

Nemocnice

Plánované investice v mil. Kč

Nemocnice České Budějovice, a.s.

756,0

Nemocnice Český Krumlov, a.s.

26,1

Nemocnice Dačice, a.s.

6,8

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.

71,0                    

Nemocnice Písek, a.s.

48,6                    

Nemocnice Prachatice, a.s.

39,0

Nemocnice Strakonice, a.s.

29,9

Nemocnice Tábor, a.s.

42,5

Celkem

1019,9

„Vývoj medicíny je nesmírně rychlý. Lékaři dnes úspěšně léčí i pacienty, kterým by ještě před 25 lety nedokázali v řadě případů pomoci. Zkvalitňuje se diagnostika a operační postupy. Chirurgické zákroky jsou stále šetrnější k pacientům. Nové technologie a postupy i náročnější standardy léčby ovšem vyžadují také existenci zázemí nemocnic odpovídající rostoucím požadavkům 21. století. To se samozřejmě neobejde bez nových staveb a rekonstrukcí, čili modernizací jednotlivých areálů. Pokud tedy chceme udržet krok s moderními medicínskými trendy a zajistit pro obyvatele regionu dostupnou zdravotnickou péči na nejvyšší úrovni, jsou pravidelné investice do nemocnic naprosto nezbytné,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Hejtman v této souvislosti připomněl, že všech osm krajských nemocnic loni hospodařilo beze ztrát a jejich celkový zisk dosáhl bezmála 113,5 miliónu korun, což bylo o přibližně 76,5 miliónu korun více, než v roce 2013. Veškerý zisk byl reinvestován zpět do jejich dalšího rozvoje, tedy například do letošních investic.

 „Dobrá finanční kondice je základní podmínkou udržení a zvyšování kvality poskytované lékařské péče, včetně rozšiřování její dostupnosti. Pokud by se nemocnice potácely v dluzích, úroveň a kvalita péče by nutně klesala a zaostávala,“ zdůraznil Zimola.

Jednoznačně nejvyšší podíl na celkových investicích má dlouhodobě Nemocnice České Budějovice, a. s., která je, jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu, páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic. Její spádovou oblastí je celý Jihočeský kraj, a některé příhraniční oblasti sousedních regionů, tedy území, na němž žije cirka 750 tisíc obyvatel jižních Čech, Plzeňského, Středočeského kraje a Vysočiny. Nepsaný statut hlavního zdravotnického zařízení na jihozápadě Čech dává českobudějovické nemocnici především existence akreditovaných a vysoce odborně hodnocených medicínských pracovišť, kterými jsou například komplexní onkologické centrum, komplexní kardiovaskulární centrum, traumatologické centrum, centrum dětské traumatologie, perinatologické centrum intenzivní péče apod.

„Z letošních plánovaných investic českobudějovické nemocnice ve výši přibližně 756 miliónů korun budou tvořit právě výdaje na nákup, modernizaci a obnovu medicínských přístrojů a technologií zhruba dvě třetiny,“ vypočetl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

 Největší zdroje se zapojením dotací z Integrovaného operačního programu Evropské unie letos směřují v Českých Budějovicích do technologické modernizace onkologického oddělení a oddělení nukleární medicíny. „Jde především o pořízení dvou nových lineárních urychlovačů v hodnotě téměř 220 miliónů korun, které nahradí původní dosluhující zařízení a nákup nových diagnostických přístrojů, pozitronového emisního tomografu za cirka 70 miliónů korun a CT za 25 miliónů korun. Dalších více než 90 miliónů korun bude směřovat do modernizace medicínských technologií traumatologického centra,“ doplnil Bláha.

Největší stavební investicí českobudějovické nemocnice bude letos 130 miliónů korun na dokončení nového pavilónu perinatologického centra. Do objektu, který vyrostl dílem na zelené louce a dílem přestavbou části bývalého dětského oddělení, se již na podzim kompletně nastěhují provozy neonatologického a gynekologicko-porodnického oddělení. Celkové náklady na loni zahájenou výstavbu perinatologického centra přesáhnou 200 miliónů korun. Nemocnice současně pokračuje v nástavbě části centrálního pavilónu. Odhadované náklady v tomto případě činí 50 miliónů korun.

V posledních sedmi letech investovaly jihočeské nemocnice do svého rozvoje celkem více než 4,2 miliardy korun. Tyto investiční náklady byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie.

Příklady letošních plánovaných investic v dalších jihočeských nemocnicích

(stavební / přístrojové):

 

Nemocnice Český Krumlov, a. s.:

Výstavba nového multifunkčního pavilonu – 4 mil. (příprava projektové dokumentace)/ ARO – přístroj pro řízené dýchání – 850 tis Kč

 

Nemocnice Dačice, a. s.:

Rekonstrukce garáží RZS – 3,5 mil. Kč / sonograf pro RTG ambulanci – 1,3 mil. Kč

 

Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s.:

Výstavba pavilónu centrálních laboratoří a dětského oddělení (zahájení 1. etapy) – 20 mil. Kč / upgrade laparoskopické věže - chirurgie – 2 mil. Kč

Pavilón komplementu – další etapa – centralizace laboratoří -  20 mil. Kč / Iktové centrum (doplatek) – 12,4 mil. Kč

 

Nemocnice Prachatice, a. s.:

Rekonstrukce kotelny včetně technologií – 29 mil. Kč / operační stůl s nástavci – 2 mil. Kč

 

Nemocnice Strakonice, a. s.:

Zateplení a rekonstrukce pláště vstupního objektu – 4,7 mil. Kč / dieselagregát a 2 transformátory – 4 mil. Kč

 

Nemocnice Tábor, a. s.:

Hemodialýza a centrální laboratoře – nové prostory – 12 mil. Kč / ultrazvuk v kombinaci endoskopem gastro + plicní oddělení – 5 mil. Kč

 

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj.

Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, a.s. jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

V nemocnicích stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem je ročně hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a přibližně dva milióny ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se v jihočeských nemocnicích narodilo 6346 dětí.

< Nemocnice mají průměrně celkem 6 150 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel kraje a dalších přibližně 100 tisíc ze sousedních regionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …