Jihočeský kraj: Dolní Rakousko přebírá od Horní Falce předsednictví Evropského regionu Dunaj-Vltava

07.02.2022 13:30 | Tisková zpráva

Tématem budoucí spolupráce bude hlavně zdravotnictví

Jihočeský kraj: Dolní Rakousko přebírá od Horní Falce předsednictví Evropského regionu Dunaj-Vltava
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Každým rokem se mění předsednictví Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV), jehož součástí je i Jihočeský kraj. V letošním roce předsednictví přebírá spolková země Dolní Rakousko, a střídá tak Dolní Falc. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
Oba regiony se v rámci tří hlavních témat ERDV – Průmysl 4.0, Zdravotnictví a Cestovní ruch věnují především oblasti zdravotnictví, a představily na zasedání Prezídia dne 28. ledna 2022 minulé a rovněž budoucí plánované aktivity v této oblasti.

Dolnorakouský zemský radní Martin Eichtinger představil plány na Den zdravotnictví 2022 a také oslavy desetiletého jubilea existence ERDV. Kromě toho se bude pracovní skupina pro zdravotnictví pod vedením Dolního Rakouska zabývat lepším propojením klinik na území ERDV.

Eichtinger by chtěl intenzívněji využít dolnorakouského know-how v oblasti přeshraničních zdravotnických aktivit v Podunají. „Dolní Rakousko zaujímá se svou přeshraniční zdravotnickou aktivitou Healthacross roli evropského průkopníka. Chceme hledat kontakty s klinikami v Evropském regionu a zajistit společnou zdravotnickou péči v pohraničí. Naším cílem je zajištění zdravotnické péče v blízkosti bydliště ve všech regionech.“

Za Horní Falc prezentoval předseda hornofalckého sněmu Franz Löffler mimo jiné brožuru „Digitální zdravotní péče – zaměření na telemedicínu“ vydanou v květnu 2021, která je k dostání v češtině a němčině a informuje o zdařilých příkladech telemedicíny v ERDV. Kromě toho se ohlédl za četnými odbornými akcemi, jakou byl např. virtuální zdravotnický kongres v červnu 2021, na kterém se sešli experti z Německa, České republiky a Rakouska, aby si vyměnili zkušenosti k tématům „E-health na venkově“ a „Přeshraniční zdravotnická péče“.

Na závěr zasedání bylo oficiálně předáno předsednictví spolu s dárky z příslušného druhého regionu. Ty byly kvůli online formátu zasedání zaslány už předem: zemský radní Eichtinger dostal bavorskou whisky z palírny Brennerei Liebl a další pochoutky z Horní Falce, předseda hornofalckého sněmu pak speciality z dolnorakouských vinařství sdružených do Niederösterreichische Landesweingüter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…