Jihočeský kraj: Pištín investuje do bezpečnosti obyvatel obce

29.08.2018 22:18

Další zvýšení bezpečnosti obyvatel Pištína je hlavním cílem právě realizované obecní investice, jejíž dokončení má Vesnice Jihočeského kraje roku 2017 v plánu už koncem září. Jedná se o výstavbu nového, zhruba 700 metrů dlouhého chodníku v úseku od kostela na návsi až ke křižovatce s hlavním silničním tahem České Budějovice – Písek.

Jihočeský kraj: Pištín investuje do bezpečnosti obyvatel obce
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„V rámci realizace tohoto projektu dojde současně k výměně všech hlavic veřejného osvětlení v celé obci za nové, svítivější a úspornější, a počítáme také s výsadbou doplňkové zeleně, která kromě plnění své přirozené úlohy bude také důležitým architektonickým prvkem významně zkvalitňujícím vzhled této části obce a návsi,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Smyslem této investiční akce za přibližně 1,2 miliónu korun je zajištění bezpečného pohybu pěších po obci. Zásadní objem dopravy ve směru z Českých Budějovic na Vodňany, Protivín a Písek, sice pokrývá obchvat obce, přesto je zmiňovaný úsek jednou z nejfrekventovanějších částí Pištína. Oddělení trasy pro pěší od vozovky samostatným chodníkem a lepší osvětlení je tak klíčovým bezpečnostním prvkem především při snížené viditelnosti na podzim a v zimě. I proto jsou rekonstrukce a dostavby chodníků už několik let pravidelně běžným obrázkem dění v obci.

„Náklady na tento projekt pokryjeme částečně z vlastního rozpočtu obce, přičemž milión korun použijeme z dotace, kterou jsme obdrželi od ministerstva pro místní rozvoj jako odměnu za získání titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017,“ poznamenal starosta Havel.

Do modernizace a rozvoje obecní infrastruktury investoval Pištín jen v posledních čtyřech letech desítky miliónů korun. Na přibližně deset miliónů korun vyšla výstavba multifunkčního sportovně rekreačního areálu s kompletním kulturním zázemím. Obec vybudovala také novou čistírnu odpadních vod s kanalizací za třicet miliónů a zbrusu novou mateřskou školu za dalších cirka osm miliónů korun. Celý výčet investičních akcí s významným podílem dotací z evropských, národních i krajských zdrojů by byl velmi dlouhý. Pištín je totiž mimo jiné právě ve využívání různých typů dotací velice úspěšný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…