Jihočeský kraj: Vánoce v Jihočeském muzeu

20.11.2022 18:12 | Tisková zpráva

Ve vánoční výstavě se přeneseme do dob našich předků a připomeneme si, jak se vánoční svátky slavily hlavně na venkově. Zveme Vás i na doprovodný program k výstavě. „Na výstavě se dozvíte spoustu zajímavostí o vánočním zvykosloví, tradičních adventních obchůzkách i o předmětech, které už většinou najdeme jen zapomenuté na starých půdách,“ přibližuje garant výstavy Václav Holas.

Jihočeský kraj: Vánoce v Jihočeském muzeu
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Pro naše předky mělo období Vánoc poněkud odlišný význam. Dříve advent představoval dobu, kdy se lidé ve svých životech skutečně zastavili a shon nahradilo očekávání zázraků, které měly Vánoce přinést. Vyvolat v lidech podobné pocity je i jedním z  cílů naší výstavy. Ukazujeme, že advent a Vánoce nejsou jen o dárcích, Mikulášovi a Ježíškovi, ale že se k tomuto období váží i různé tradice z oblasti stravování, hudby, věštění nebo zdobení našich domovů.

Všechny tyto zvyklosti představujeme ve čtrnácti tematických okruzích. Každé téma přibližujeme za pomoci našich sbírkových předmětů, jejichž obdobu každý nalezne i u sebe doma. Výstavní panely pak doplňují ilustrace Nely Korbelové, která je vytvořila speciálně pro tuto výstavu.

V hlavním sále navozujeme idylu staročeských Vánoc, kterou dodnes mají mnozí z nás spojenou s představou krajiny zasypané sněhem a dětskými radovánkami. Dlužno říci, že lidé v tomto období nemysleli pouze na sebe. Právě o Vánocích často přilepšovali i domácím zvířatům, která jim zase na oplátku měla pomoci uhodnout, co je čeká v budoucnosti. Právě proto najdou děti v expozici mj. kurník, na který si budou moci zaklepat a vyzkoušet, zda se jim podle tradice ozve slepice či kohout.

Nenechte si ujít také další unikáty výstavy – např. pohyblivý betlém, který speciálně pro výstavu ošetřili a opravili konzervátoři Jihočeského muzea nebo vzácné rorátní svíce.

Doprovodný program a další informace naleznete na webu Jihočeského muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…