Jihočeský kraj: Žádný nový případ, uzdravených 143

13.05.2020 22:31

Za uplynulých 24 hodin hygienici na jihu Čech nezaznamenali žádný nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k středeční 18. hodině nezměnil a zůstal na úterních 180. Statistiky vylepšili tři nově uzdravení, kterých je nyní v regionu už celkem 143. Ke středečnímu večeru činil počet aktuálně pozitivních osob v Jihočeském kraji 31.

Jihočeský kraj: Žádný nový případ, uzdravených 143
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Od úterního do středečního večera vyšetřily laboratoře v regionu 206 nových suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. Skvělou zprávu přinesla středa především pro obyvatele Písecka, kde se uzdravil i poslední evidovaný nemocný a počet aktuálně pozitivních případů v tomto okrese dosáhl poprvé od vypuknutí koronavirové pandemie nuly. Písecko je tak po Českokrumlovsku už druhým jihočeským okresem, který v současné době nevykazuje žádné aktivní případy onemocnění COVID-19,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje  Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 31 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 17 na Prachaticku, osm na Českobudějovicku, čtyři na Táborsku a po jednom na Strakonicku a Jindřichohradecku. Už zmíněné Českokrumlovsko a Písecko vykazují nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 28,09 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k středeční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a vysokým podílem uzdravených v ČR. V kraji se již vyléčily čtyři pětiny všech nakažených.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 13 983 osob. V povinné karanténě se k středeční 18. hodině nacházelo aktuálně 238 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech v úterý zvýšil o 227 na celkových 1997“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Pro přeshraniční pracovníky zřídila KHS informační linku na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem  v Dolním Dvořišti, na hraničním přechodu s Německem ve Strážném a v odběrových místech všech jihočeských nemocnic. V krajském městě mají samoplátci také odběrová místa před areálem výstaviště nebo v ulici U tří lvů.

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo ve středu večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 105 žen a 75 mužů. Z celkových 180 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 35 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 17 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Mezi pozitivně testovanými v kraji je dosud kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Šestnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, devětadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

„Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací i samostatně a byli či ještě jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se ve středu nezměnil a zůstal na 337,“ poznamenala MUDr. Luňáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …