Jihočeský kraj: Zlatá stezka se otevírá pěším turistům

10.05.2018 22:03

Od středověku spojovala Čechy s Podunajím historická Zlatá stezka, která dostala jméno podle bohatství, jež přinášela. Systém tras se ustálil v podobě tří hlavních větví: prachatické, vimperské a kašperskohorské. Vydejte se i dnes po stopách těchto historických stezek a seznamte se s jedinečnou přírodou a unikátními pamětihodnostmi „Zelené střechy Evropy“.

Jihočeský kraj: Zlatá stezka se otevírá pěším turistům
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Sledujte nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 km, které vznikly v rámci projektu Interreg a navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Putujte Jihočeským a Plzeňským krajem po trasách, které vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy).

Na hraničním přechodu Mlaka/Bischofsreut vstupuje Zlatá stezka do jižních Čech. Ubírá se po historické trase staré obchodní cesty se solí územím Národního parku Šumava přes České Žleby, Stožecká luka a vesničku Dobrá do horského městečka Volary s typickými roubenými domy. Z Volar Zlatá stezka pokračuje k městu Prachatice, renesanční perle na Zlaté stezce. Cestou míjí zříceninu hradu Hus a Libínské sedlo. Nedaleká rozhledna Libín nabízí jedinečnou vyhlídku na panorama Šumavy a při dobré viditelnosti dokonce i na Alpy. O cestě bílého zlata, jak se obchod se solí v minulosti nazýval, se nejvíce dozvíte v Prachatickém muzeu díky interaktivní expozici Zlaté stezky.

Z Prachatic míří Zlatá stezka přes Husinec, rodiště Mistra Jana Husa, do Vimperka, dalšího cíle karavan soumarů se solí. Vimperský zámek, původně hrad, vysoko nad městem i samotné město s malebným náměstím a zbytky středověkých hradeb láká k prozkoumání, ale i odpočinku. Z Vimperka se Zlatá stezka vydává dále na západ mírně zvlněnou šumavskou krajinou, přes Zdíkov, Stachy a Úbislav až do Kašperských Hor, kde vstupuje do Plzeňského kraje. Toto královské město je díky svému malebnému okolí a dominantě v podobě hradu Kašperk jedním z klenotů Šumavy. Z Kašperských Hor pokračuje Zlatá stezka přes Velhartice, Nýrsko, Kdyni, Domažlice a dále krajinou Českého lesa až do Chodovy Plané. Hlavní trasa české Zlaté stezky je dlouhá 289 km (jihočeská část 86 km, v Plzeňském kraji 203 km).

Nově vyznačená Zlatá stezka se dočká také svého slavnostního zahájení v podobě konference, která se uskuteční 6. června v Prachaticích a následující den si pozvaní hosté z řad odborníků a novinářů vyzkoušejí samotné přeshraniční putování po Zlaté stezce.

Více informací najdete na ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…