Jihočeský kraj chce zajistit fungování úzkokolejky

11.02.2023 21:16 | Tisková zpráva

Úzkokolejka je fenomén, o jehož zachování musíme bojovat. Takový je názor Jihočeského kraje, který si je velmi dobře vědom historického významu technického unikátu, jež brázdí Jindřichohradecko už od konce 19. století. Je vyhledávanou atrakcí nejen pro turisty, ale hlavně pro místní, kteří si život bez charakteristického houkání parního vláčku už nedokážou představit.

Jihočeský kraj chce zajistit fungování úzkokolejky
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Situace na úzkokolejce nás velmi trápí. Tím víc, že do ní jako kraj nemůžeme příliš zasahovat, protože je ve vlastnictví soukromého subjektu. Ten se navíc dlouhodobě potýká s problémy, které vyústily do situace, kdy nemá k provozování úzkokolejky potřebné licence,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák. Zároveň ujistil, že v rámci svých omezených možností hledá kraj cesty, jak provoz úzkokolejky zabezpečit alespoň v letních měsících. „Dne 7. února jsme se sešli s potencionálním provozovatelem jindřichohradecké úzkokolejky, firmou Gepard Express, která nás ubezpečila, že dělá všechno proto, aby splnila všechny legislativní podmínky pro provozování dráhy,“ dodal Krák s tím, že pokud se firmě podaří získat všechna potřebná povolení, udělá Jihočeský kraj všechno pro to, aby pomohl v letní sezoně provoz úzkokolejky znovu obnovit. 

„Složitá situace, za kterou však není Jihočeský kraj v žádném případě odpovědný, se běžných cestujících samozřejmě nedotýká. Dopravní obslužnost celé oblasti byla, je a bude zajištěna. Vlakovou nebo autobusovou dopravou,“ ubezpečil náměstek Krák na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…