Jihomoravský kraj: Chytré nápady pro přírodu se dočkají ocenění. Druhý ročník Ceny za krajinu

01.03.2023 18:46 | Tisková zpráva

Projekty na jižní Moravě, které mají pozitivní dopad na zadržení vody v krajině a adaptaci na změnu klimatu, se mohou od 1. března 2023 hlásit do soutěže Cena za krajinu. Jihomoravský kraj letos spojil síly s Nadací partnerství a společně vyhlašují druhý ročník. Sběr přihlášek potrvá do 30. dubna 2023.

Jihomoravský kraj: Chytré nápady pro přírodu se dočkají ocenění. Druhý ročník Ceny za krajinu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Hlásit se mohou jednotlivci, obce, zemědělci, soukromé společnosti, neziskovky i další subjekty. Loni se zapojili s 43 projekty. „Byl to jasný signál, že je u nás spousta lidí, co se starají o přírodu kolem sebe. I malé projekty pomáhají, když se udělají dobře. Chceme proto motivovat další a ukázat, že jejich úsilí vidíme a podporujeme,“ prohlásil jihomoravský hejtman Jan Grolich. K přihlášení bude od 1. března sloužit elektronický formulář na webu ZDE.

Nově je projekty možné přihlašovat do jedné ze dvou kategorií:

  • komplexní projekty, tedy soubory komplexních opatření zaměřených na zadržení vody v krajině nejen v údolí nivy, ale i s přesahem do celého povodí, vítěz získá 100 tisíc korun
  • a jednotlivá opatření, tedy samostatné izolované opatření či dílčí opatření z komplexnějšího souboru, vítěz získá 50 tisíc korun, druhá cena je 20 tisíc a třetí 10 tisíc korun

Nad rámec toho se udělí i Cena veřejnosti – na základě hlasování na webu mezi porotou vybranými 20 finalisty. Odměnou bude 50 tisíc korun. Odbornou komisi tvoří nejen zástupci Jihomoravského kraje a Nadace Partnerství, ale také zástupci Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

„Naše krajina není zdaleka to, co bývala před staletími. Je nezdravá, slabá a na mnoha místech ničená přemírou chemizace a intenzivním zemědělstvím. Cesta ale existuje. Proto vítáme každou iniciativu, která vrací do naší krajiny život. Cena za krajinu má za úkol zviditelnit tyto aktivity a ukázat, jak moc jsou důležité,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Jihomoravský kraj a Nadace partnerství se letos spojily také při vyhlášení 5. ročníku celostátní soutěže Adapterra Awards. Pořádající nadace tak ve spolupráci s krajem tento rok poprvé udělí i regionální ocenění: pro nejlepší projekt v Zastavěném území v rámci Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …