Jihomoravský kraj: Další dotační program podpoří zachování vesnických prodejen

12.08.2021 18:39

Až o 100 tisíc korun mohou žádat provozovatelé prodejen v rámci nového dotačního programu OBCHŮDEK 2021+, a podpořit tak zachování místní prodejny potravin.

Jihomoravský kraj: Další dotační program podpoří zachování vesnických prodejen
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Na tomto dotačním programu, který letos premiérově spustilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, bude spolupracovat i Jihomoravský kraj. Včera o dotačním programu jednali na své schůzi krajští radní.

„Tento dotační program, stejně jako ten krajský, je zaměřený na udržení chodu venkovských prodejen potravin v místech, kde je jediný obchod se sortimentem potravin a není schopen bez podpory pokračovat v provozu. Vítáme, že krajskému dotačnímu programu na podporu vesnických prodejen tak přibyl další nástroj, který přispěje k zachování a rozšíření kvality životy na jihomoravském venkově,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Jak následně dodal, Jihomoravský kraj konečným příjemcům dotaci předfinancuje a následně ve stanoveném termínu kraj podá žádost o proplacení ex post na ministerstvu.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Cílovou skupinou dotačního programu jsou obce s méně než 1000 obyvateli nebo obce do 3000 obyvatel, jejichž místní část má méně než 1000 obyvatel s jedinou prodejnou potravin spadající do klasifikace CZ-NACE 47.11 Maloobchod s převahou potravin, nápojů a tabákových výrobků v nespecializovaných prodejnách. Z rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu jsou na něj vyhrazeny tři miliony korun pro každý kraj.

Jihomoravský kraj již na jaře letošního roku vyčlenil v rámci svého dotačního programu na podporu vesnických prodejen celkem čtyři miliony korun, které rozdělil mezi 95 žadatelů z řad obcí. Cílem uvedeného dotačního programu je zachovat základní nabídku služeb na venkově s ohledem na kvalitu života. Krajský dotační program je zaměřen na podporu zachování provozu venkovských prodejen potravin v malých obcích (do 750 obyvatel), kde jediná prodejna bez podpory obce není schopna pokračovat v provozu.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…