Jihomoravský kraj: Na opravy památek, podporu knihoven a archeologů půjde přes 27 milionů

15.12.2022 15:16 | Tisková zpráva

Padesát tisíc na opravu památníku Jízdy králů v obci Skoronice nebo 260 tisíc na obnovu hliněných omítek unikátní stodoly v Hrubé Vrbce. Jihomoravští zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání (15. prosince 2022) schválili dotace v oblasti kultury a památkové péče.

Jihomoravský kraj: Na opravy památek, podporu knihoven a archeologů půjde přes 27 milionů
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Tradice skoronské Jízdy králů sahá až do roku 1896. Trvale ji připomíná i památník v centru obce, kde se odehrávají různá kulturní vystoupení a programy.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

„Památník už je bohužel v havarijním stavu, povrch reliéfu je zkorodovaný a hrozí, že se rozpadne. Obec by ho chtěla zrekonstruovat u příležitosti oslav svého 700. výročí a já jsem moc rád, že je v tom můžeme podpořit. Stejně jako řadu dalších projektů, které nám pomáhají uchovávat místní historii,“ prohlásil náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče František Lukl.

Zastupitelstvo zároveň schválilo dotaci na zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven na rok 2023 ve výši 18 milionů korun. Rozdělí se mezi Moravskou zemskou knihovnu v Brně a sedm dalších pověřených knihoven v různých okresech jižní Moravy. Přes osm milionů korun získá také Ústav archeologické památkové péče Brno.

Dohromady 940 tisíc korun půjde na další projekty, které usilují o záchranu hmotného kulturního dědictví: na pomník básníku Janu Skácelovi ve Vnorovech, na obnovu historické sušárny tabáku v Kozojídkách, opravu barokní sýpky v Miroslavi a novou střechu kostela sv. Bartoloměje ve Žďárné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…