Jihomoravský kraj: Přes 13 milionů na boj proti suchu

25.03.2021 19:33

Částka 400 tisíc korun na výstavbu vodní nádrže v Lesonicích u Moravského Krumlova, 100 tisíc na odbahnění a rekonstrukci vodní nádrže v Ruprechtově, 50 tisíc na ošetření vzrostlých stromů v Únanově nebo 60 tisíc na zpracování koncepčního dokumentu k obnově krajiny a celoplošné zádrže vody v Blažovicích.

Jihomoravský kraj: Přes 13 milionů na boj proti suchu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

Tyto projekty schválili radní Jihomoravského kraje dnes (24. března 2021) na svém jednání. Jedná se o vybrané projekty 1. kola výzvy dotačního programu „Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021“. Celková výše navrhované podpory 120 žadatelům dosahuje v rámci 1. kola výzvy částky přes 13 milionů korun. O jejich definitivním schválení vybraným projektům rozhodnou jihomoravští zastupitelé na svém dubnovém zasedání.

Na Jihomoravský kraj dopadají klimatické změny a sucho více než na ostatní oblasti v naší zemi. Jestli můžeme něco udělat pro to, aby příroda na jižní Moravě zůstala taková, jakou ji známe a máme rádi, pak to udělat musíme.  V boji proti suchu jsme všichni v první linii,“ zdůvodňuje význam krajského dotačního programu hejtman Jan Grolich.

„Chceme tak podpořit například 60 tisíci korun koncepční záměr obnovy krajiny a celoplošné zádrže vody v Blažovicích nebo stejnou částkou koncepční dokument pro krajinu, zadržení vody a boj se suchem v Lulči. Jde nám o to, aby se jihomoravské obce a města pustily do komplexnějšího uvažování a věnovaly se boji proti suchu s delším časovým výhledem,“ konstatoval náměstek hejtmana Jan Zámečník

Nově je v rámci dotačního programu, na který kraj vyčlenil celkem dvacet milionů korun, zahrnuta podpora kraje koncepčním aktivitám ke zmírnění dopadů klimatických změn.

„Toto první kolo výzvy ukázalo, že obce mají velký zájem s krajem spolupracovat na boji proti suchu, což mě nesmírně těší. Tuto spolupráci chci v oblasti životního prostředí do budoucna určitě dál prohlubovat a obce více vtahovat do řešení sucha v našem kraji," uzavřel náměstek hejtmana Lukáš Dubec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…