Jihomoravský kraj: Přístavba Domova pro seniory v Sokolnicích nabídne komfortnější bydlení

08.09.2021 19:38 | Tisková zpráva

Novostavba 3 pavilonů, vzájemně propojených v přízemí, v zámeckém areálu DPS Sokolnice výrazně zlepší kvalitu každodenního života seniorů a citlivě naváže na památkově chráněný zámecký park.

Jihomoravský kraj: Přístavba Domova pro seniory v Sokolnicích nabídne komfortnější bydlení
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Stavbu odstartovalo slavnostní poklepání kamene ve středu 8. září 2021. Předpokládané náklady na projekt „Humanizace pobytových služeb Sokolnice“ vyjdou přibližně na 97,4 milionů korun, z toho Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytne Jihomoravskému kraji dotaci ve výši 33 milionů korun. Hotovo by mělo být do konce listopadu 2022.

Nízkoenergetické, moderně vybavené dvojdomy o dvou nadzemních podlažích budou nepodsklepené se sedlovou střechou. Ve spojovacích částech prostředního pavilonu nebudou chybět dvoulůžkové výtahy. Součástí stavby je také vybudování vnitroareálové komunikace a 14 parkovacích stání.

Novostavba nabídne 48 lůžek (v každém pavilonu po 16 lůžkách, z toho 30 v přízemí a 18 v patře pavilonů). Díky této akci budou v původním objektu odstraněny čtyř až šestilůžkové ložnice a zůstanou pokoje s maximálně 3 lůžky. Aktuální kapacita celého Domova pro seniory Sokolnice je 120 lůžek. Po dostavbě pavilonů se do nich přemístí 20 osob se zvláštním režimem z hlavní budovy a domov přijme ještě 28 nových klientů.

Budovy budou sloužit prioritně v 1.NP seniorům s Alzheimerovou chorobou, pokročilou demencí, výrazně sníženou hybností nebo imobilním. Vyšší patro budou obývat mobilní senioři.

„Projekt Humanizace pobytových služeb v Domově pro seniory v Sokolnicích je vyústěním dlouholeté snahy pana ředitele o další zvýšení komfortu klientů a klientek. Zejména ti imobilní nemají dnes možnost si plně užívat krásného prostředí a atmosféry parku, který kolem zařízení v Sokolnici je. Přístavba, která dnešním dnem startuje, jim to umožní, protože bude zcela bez bariér. Prostě se jen otevřou dveře na terasu a senioři budou moct vyjet ven klidně na lůžku. Kolem nových budov je plánována i zahrada s vodními prvky. Ačkoli je cílem naší koalice podporovat více terénní služby, je důležité zkvalitňovat prostředí pro klienty, kteří žijí v našich pobytových zařízeních, jako je Domov pro seniory v Sokolnicích,“ uvedla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

„Projekt realizujeme metodou Design&Build, která slučuje funkci projektanta a zhotovitele. Na základě výběrového řízení jsme vybrali společnost PSG Construction, a.s., z Otrokovic. Součástí realizace je také zpracování dokumentace skutečného provedení stavby v podobě informačního modelu stavby vytvořeného metodou BIM tak, aby mohl být zdrojem dat pro implementaci nástroje pro správu, údržbu, opravy a případné úpravy dokončené stavby,“ sdělil radní pro investice Vladimír Šmerda.

„Revitalizace Domova pro seniory v Sokolnicích představuje jeden z nejúspěšnějších projektů ekologizace a celkového zpříjemnění pobytu seniorů v našem kraji. Obdobné projekty předznamenávají směr, kterým se bude Jihomoravský kraj v následujících letech v oblasti udržitelného rozvoje ubírat. Senioři získají nejen nové příjemné zelené prostředí, ale budova domova bude celkově ekologičtější a přátelštější k přírodě. Hlavním prvkem ekologizace se pak stal kolektor dešťové vody, která bude následně využita na zavlažování zahrad,” dodal náměstek hejtmana pro životní prostředí a participaci Lukáš Dubec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…