Jihomoravský kraj: Rada odsouhlasila dotace, důležité pro život na venkově

08.04.2021 18:47

Rozvoj venkova, podpora vinařství, vinohradnictví, ovocnářství a zelinářství nebo dotace na provoz venkovských prodejen – krajští radní na svém jednání ve středu 7. března 2021 schválili důležité dotace pro život na jihomoravském venkově.

Jihomoravský kraj: Rada odsouhlasila dotace, důležité pro život na venkově
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

O dotace z programu Podpora rozvoje venkova Jihomoravského kraje pro rok 2021 do začátku března zažádalo na 300 obcí a místních akčních skupin. „Podpořili jsme 236 žádostí s celkovým objemem dotací ve výši 47,998 milionu korun,“ uvedl po jednání rady náměstek hejtmana Jan Zámečník. Jak dodal, částka v letošním rozpočtu je tak vlastně vyčerpána. Na tento účel v něm totiž bylo vyčleněno 48 milionů. Konečné slovo v udělení těchto dotací bude mít dubnové zasedání zastupitelů (29. dubna 2021).

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

„Našim cílem je zachovat základní funkce v oblasti veřejné správy na venkově s ohledem na kvalitu života. Program je zaměřen na podporu údržby a budování občanské vybavenosti zejména v oblasti školní a předškolní výchovy, sportu, kultury a volnočasových aktivit, služeb, zdravotní a sociální péče, dále na opravu a rekonstrukce místních komunikací, chodníků a osvětlení. Podpora aktivit místních akčních skupin je letos zaměřena především na propagaci regionální produkce formou místních značek,“ vysvětluje podrobnosti náměstek Zámečník.

Dodal, že z obvyklých sedmi dotačních titulů jsou tak letos vyhlášeny jenom tři. „Je tomu tak kvůli negativním dopadům pandemie koronaviru na krajský rozpočet,“ uvedl.

Krajští radní také odsouhlasili dotace pro 29 žadatelů v rámci programu Podpora vinařství, vinohradnictví, ovocnářství a zelinářství v Jihomoravském kraji pro rok 2021. Zde rozhodli o navýšení dotačního programu z 1,5 na 1,8 milionu korun a doporučili tento záměr schválit zastupitelům. Stejně tak budou mít krajští zastupitelé konečné slovo v rozhodování o navýšení dotačního programu na podporu venkovských prodejen.

Rada se shodla na navýšení celkové částky, určené na dotační program, ze 3 milionů na téměř 4 miliony korun. „Rozhodli jsme v rámci tohoto programu poskytnout dotaci 95 žadatelům z řad obcí v celkovém objemu finančních prostředků 3,988 milionu korun. Uspokojeni tedy budou všichni žadatelé,“ uzavřel náměstek hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…