Jihomoravský kraj: S opravou hřbitovů zničených tornádem pomůže dotace ministerstva

13.08.2021 19:33

Až dva tisíce náhrobků poškodilo tornádo, které zasáhlo koncem června obce na Břeclavsku a Hodonínsku. Rekonstrukci tamních hřbitovů uhradí Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). O podmínkách dotace a náhradách škod na obecním majetku dnes (13. srpna 2021) jednala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se zástupci Jihomoravského kraje a starosty postižených obcí.

Jihomoravský kraj: S opravou hřbitovů zničených tornádem pomůže dotace ministerstva
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Ničivé tornádo na Moravě se bohužel nevyhnulo ani hřbitovům. Zasáhlo i márnice, kaple a další stavby a vybavení. Postiženým obcím s obnovou těchto míst pomůžeme, aby jejich obyvatelé mohli důstojně vzpomínat na své blízké. Nejen na tato pietní místa, ale na obnovu veškerého zasaženého obecního majetku poskytneme dotace. Výzvu pro podávání žádostí o dotace a podmínky podpory zveřejníme na konci příštího týdne, a to ve čtvrtek 19. srpna,“ uvedla Klára Dostálová.

Pomoci se dočkají Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice. V Lužicích ani Hodoníně tornádo hřbitovy nepoškodilo. „Děkujeme. Poškozené hřbitovy a náhrobky vnímáme jako vážný problém, který místní pochopitelně trápí. Hřbitovy jsou důležitou součástí vesnic, a i jejich opravou uděláme další významný krok k celkové obnově zasaženého území,“ prohlásil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník.

Podpora bude určená na obnovu hřbitovních zdí včetně vstupních bran, márnic, hřbitovních křížů a kaplí, kolumbárií i alejí, které jsou v majetku obce, a zároveň i na poničené náhrobky, přestože jsou ve vlastnictví občanů. Žádosti o proplacení nákladů z dotace budou podávat obce. Ministerstvo jim následně pošle peníze a starostové je přerozdělí mezi potřebné obyvatele podle vlastní metodiky. Počítat se budou škody vzniklé v souvislosti s tornádem od 24. června 2021.

Podpora je součástí připravované Strategie obnovy

Oblasti podpory obnovy území vyplývají ze Strategie obnovy části Jihomoravského kraje postižené v červnu 2021 tornádem, kterou nyní MMR připravuje v souladu se zákonem o státní pomoci při obnově území. Strategie, kterou bude projednávat vláda v září letošního roku, bude vycházet z odhadu nákladů na obnovu majetku sloužícího k zabezpečení základních funkcí v území, který zpracovává Jihomoravský kraj. Odhad nákladů bude sloužit jako podklad pro nastavení podpory ze strany jednotlivých resortů a příslušné posílení rozpočtových prostředků určených na obnovu území. Předpokládá se, že strategie obnovy území bude vládou schválena v první polovině září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…