Jihomoravský kraj: SÚS ročně vysadí přes tisícovku stromů, řadu z nich ale poškodí nebo ukradnou vandalové

14.02.2022 16:09 | Tisková zpráva

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) se celkově stará o 3908 km krajských silnic, u kterých nyní roste 70 291 stromů. Za poslední tři roky vysadili zaměstnanci SÚS JMK 3 457 stromů, ať už ovocných, nebo okrasných.

Jihomoravský kraj: SÚS ročně vysadí přes tisícovku stromů, řadu z nich ale poškodí nebo ukradnou vandalové
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Stromy a aleje podél cest patří k moravské krajině neodmyslitelně již několik staletí. Jejich úloha je nenahraditelná. Jen v loňském roce jsme zasadili 1 200 kusů a je smutné, že se za poslední měsíce musíme potýkat s vandalismem i zloději těchto stromů,“ popsal radní Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Jiří Crha.

V praxi dochází k poškození stromů většinou kvůli větrnému počasí, neopatrnou zemědělskou činností a často dojde k poničení stromu při dopravních nehodách. Vandalismus na stromech byl ale spíše ojedinělý.

„Na konci ledna zaznamenali naši zaměstnanci na silnici II/361 u Bojanovic dva odřízlé stromy a několik dalších někdo nařízl. Případ jsme nahlásili policii a nechali si udělat odborný dendrologický posudek, vyčíslená škoda se vyšplhala k 25 tisícům korun,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák a dodal, že k poškozování stromů dochází čím dál častěji, přitom se jedná o trestný čin.

V letošním roce plánuje SÚS JMK do krajiny vysadit minimálně další tisícovku stromů. Jihomoravský kraj dlouhodobě podporuje návrat stromů do krajiny a každoročně vypisuje několik dotačních programů, které i samotnou výsadbu podporují.

„Naši silničáři se nestarají jen o údržbu silnic, ale jsou i těmi, kdo zajišťují pravidelný ořez stromů a péči o ně, a to po celém kraji. Budu rád, když stromy, které do krajiny vysazujeme, budou lidem k užitku, a ne k ničení, ty ovocné si dokonce mohou pronajmout a potěšit se úrodou,“ uzavřel Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne