Jihomoravský kraj: Uzávěrka přihlášek do soutěže o nejlépe opravenou památku

16.02.2018 9:16

Rada Jihomoravského kraje vyhlásila 29. ledna 2018 další ročník soutěže „Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2017“. Uzávěrka přihlášek do soutěže, kde vlastníci oceněných staveb získají na jejich renovaci až 100 tisíc korun, je už tuto neděli 18. února 2018.

Jihomoravský kraj: Uzávěrka přihlášek do soutěže o nejlépe opravenou památku
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Cílem soutěže je motivovat vlastníky památek. „Jižní Moravu navštěvují každoročně statisíce turistů. Prostřednictvím této soutěže chceme podpořit a zviditelnit opravené kulturní památky a pomoct jejich vlastníkům při jejich obnově,“ uvedl radní Tomáš Soukal. Do soutěže mohou být navrženy památky, u nichž k celkové obnově nebo k obnově ucelené části došlo v roce 2017. Návrhy může podávat kterýkoliv občan, k nominaci bude též vyzvána odborná veřejnost a starostové obcí, na jejichž území se památky nacházejí. Účastníkem soutěže se stane vlastník navrženého objektu.

Písemný návrh lze zaslat na Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor kultury a památkové péče, Žerotínovo nám. 3, 601 82 Brno, nebo e-mailovou zprávou na adresu ZDE. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 18. února 2018, hlasování prostřednictvím SMS zpráv proběhne od 12. března do 6. dubna 2018, výsledky soutěže budou vyhlášeny v květnu 2018. Fotografie vybraných památek a doprovázející popisné texty budou uveřejněny na webových stránkách Jihomoravského kraje (ZDE). Hlasování proběhne formou SMS, přičemž z jednoho telefonního čísla může být zaslán pouze jeden hlas. Na webové stránce soutěže bude umístěn jednoduchý návod, jak při hlasování postupovat. Dle počtu obdržených hlasů se stanoví konečné pořadí a přidělí ceny.

Soutěží se ve třech kategoriích. První jsou velké stavby - hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze či hospodářské dvory. Druhou pak díla výtvarného umění (obrazy, sochy, nástěnné malby…), při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování. Třetí kategorii tvoří drobné stavby.

Souhrnné ocenění bude rozděleno podle počtu získaných hlasů následovně:

  • v kategorii velkých staveb: 100 tisíc korun za první a 50 tisíc korun za druhé místo pro stavby ve vlastnictví církevních právnických osob a 100 tisíc za první a 50 tisíc za druhé místo pro stavby ostatní,
  • v kategorii díla výtvarného umění: 50 tisíc korun za první a 20 tisíc korun za druhé místo za předpokladu, že bude spojeno s počtem hlasů vyšším než 300,
  • v kategorii drobné stavby: 50 tisíc korun za první a 10 tisíc korun za druhé místo za předpokladu, že bude spojeno s počtem hlasů vyšším než 100.

„Komise soutěže může udělit také zvláštní cenu ve výši 25 tisíc korun vlastníku kulturní památky, která ji v letošním ročníku zaujme například kvalitou oprav, mimořádnou historií či zvláštním přístupem vlastníka. Stejnou částkou a titulem Rytíř péče o památky v Jihomoravském kraji může komise soutěže navrhnout k ocenění takovou osobnost Jihomoravského kraje, která vykazuje hluboký a trvalý zájem, vytrvalost a obětavost ve vztahu k péči o památky,“ uvedl radní Soukal.

Uzávěrka přihlášek do soutěže se blíží, a proto nezapomeňte památku, která si získala Vaše sympatie, přihlásit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…