Jihomoravský kraj: Veletrh odborného vzdělávání navštívilo více než 1500 žáků základních škol

13.10.2017 21:47

Dnešním dnem končí v areálu brněnského výstaviště v rámci strojírenského veletrhu Veletrh odborného vzdělávání. V Pavilonu Z, v samostatné expozici Jihomoravského kraje, si mohli návštěvníci prohlédnout interaktivní prezentaci 22 odborných středních škol z celého území kraje a zúčastnit se doprovodného programu Veletrhu.

Jihomoravský kraj: Veletrh odborného vzdělávání navštívilo více než 1500 žáků základních škol
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Prezentace těchto středních odborných škol dokládá, že vývoj technologií v oblasti průmyslové automatizace, IT, automobilového průmyslu, nebo obrábění, je prudký, a to se odráží nejen v oblasti trhu práce, ve firmách, ale také v nabídce a profilaci jednotlivých oborů a specializací studia. Nadcházející tzv. čtvrtá průmyslová revoluce, která počítá s širším využitím kyber-fyzikálních systémů, se tak projevuje i v některých oblastech výuky, například při programování robotů (na stánku SŠ Jedovnice bylo možné vidět robota, který složí Rubikovu kostku za jednu minutu).

Školy se prezentovaly interaktivně – návštěvníci si tak mohli přímo vyzkoušet různě trenažéry a speciální pomůcky a nástroje, které se využívají přímo ve výuce konkrétních oborů. Šlo například o simulátor Formule 1, obří maketu hradu Karlštejn ze stavebnice CHEVA, soutěže v programování, různé virtuální technologie a pomůcky z oblasti mechatroniky, inteligentní elektroinstalace, termokamery, 3D tiskárny a mnohé další exponáty. Některé exponáty jakoby potvrzovaly legendární citát od Arthura C. Clarka, že „Každá dostatečně pokročilá technologie je prakticky nerozeznatelná od magie“. Na stáncích jsou přítomni žáci vyšších ročníků, kteří ochotně osvětlí funkci a kontext využití jednotlivých přístrojů a exponátů. Žáci základních škol, jejichž účast letos překročila hranici 1500, navštěvovali s pedagogickým doprovodem také expozice některých firem, rozmístěné v pavilonech. Mohli tak poznat prostřednictvím odborného výkladu moderní trendy v průmyslu, inovace a celkovou perspektivu těchto oborů.

Součástí Veletrhu odborného vzdělávání bylo samostatné auditorium v patře pavilonu Z, kde se v rámci doprovodného programu představovaly střední školy jednotlivé obory, fenomény jako kyberbezpečnost, zakládání start-upu, případně kontext techniky a ekologie.

Na stánku Jihomoravského kraje, v centru expozice, byl pak vystaveny oceněné technické učební pomůcky, které se v rámci soutěže Jihomoravská hvězda ve svých kategoriích dostaly na první místa. Některé z pomůcek navrhovali přímo studenti, například jako témata svých závěrečných prací. Na závěr dne mohli žáci navštívit zábavní vědecký park VIDA! Science centrum, kde je interaktivním způsobem představeno mnoho vědeckých fenoménů ve čtyřech základních oblastech – Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět.

Více informací ZDE a na FB stránce ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…